Dommerformand Jens Rohde er vild med dommerkoncept fra Fodboldlinjen i Randers, der har uddannet 15 unge dommere på rekordtid.

Han var vild med idéen. Men kunne ikke love, at den kan bruges andre steder end i Randers.

Den tidligere politiker Jens Rohde er den nye formand for Dansk Fodbolddommer Union.

Han tog turen til Randers i sidste uge for at høre om, hvordan Fodboldlinjen i Randers i samarbejde med især Randers Fodbolddommerklub netop har sendt 15 unge elever igennem uddannelsen som fodbolddommer.

De er nu klar til at dømme kampe i de yngre rækker, når sæsonen går i gang i februar.

Næste kuld af potentielle dommere begynder her i foråret, og håbet er, at flere af de unge dommere under 15 år på sigt vil fortsætte og dermed være med til langsomt at fylde rækkerne op i stedet for den store klump af ældre, mandlige dommere, som dømmer for Randers Dommerklub.

»Vi har et gab mellem de yngre dommere og de ældre. Hvis de ældre alle valgte at stoppe i morgen, så blev der ikke dømt mange fodboldkampe i Randers,« lyder det fra dommerformand fra Randers Fodbolddommerklub, Finn Lovring.

Han er godt klar over, at de ældre medlemmer dømmer langt flere kampe end de yngre dommere. Både på grund af deres erfaring, men også fordi man er mere loyal over for dommergerningen, desto ældre man bliver. Selvom der bliver uddannet forholdsvis mange dommere i Danmark, så er frafaldet stort.

Elever der kan dømme

Og her kommer Fodboldlinjen Randers rigtig godt fra start. For med det nye samarbejde, så er der adgang til alle de elever, der går til to timers fodboldtræning i skoletiden. Her træner både de elever, der aldrig har rørt en bold, og dem, der træner i en klub i forvejen. Fodboldlinjen findes på samtlige folkeskoler i Randers.

»Vi giver dem også flere store oplevelser. Blandt andet træning med Randers FCs spillere og en tur til Tyskland, hvor de ser en Bundesliga-kamp. For nogen er det første gang, de er over grænsen,« fortæller igangsætteren og lederen af Fodboldlinjen, John Witting.

Fodboldlinjen har eksisteret i mere end 15 år, og sammen med skolerne og frivillige bliver der trænet fodbold helt ned til 4. klasse. Og her udvælger man nu mulige kandidater til fodbolddommeruddannelsen blandt de ældre elever. Ligesom man også tilbyder en juniorlederuddannelse til de de ældste elever, der så kan bruge deres viden som frivilllig i klubberne.

På den måde er Randers den eneste kommune i landet, hvor man kan tiltrække og rekruttere mulige fodbolddommere fra alle samfundslag og fra geografiske områder, hvor der traditionelt ikke er ret mange fodboldspillere eller dommere, der bryder igennem.

Nye ambassadører

»Det er jo en god ting oveni alt det andet. Vi ved godt, at ikke alle eleverne fortsætter som dommere, men så er de i det mindste gode ambassadører i de klubber, de spiller fodbold i,« mener dommerformand fra Randers Fodbolddommerklub, Finn Lovring.

Jens Rohde lyttede meget interesseret på erfaringerne og lovede at tage idéerne med rundt på sine ture til andre dommerklubber i Danmark og til det næste bestyrelsesmøde i Dansk Fodbolddommer Union.

»Alle idrætsgrene med kontaktsport har udfordringer med at skaffe dommere, og her er et konkret bud på, hvordan vi kan finde og uddanne dommere, som vi måske aldrig ville få fat i på andre måder. I virkeligheden burde vi jo betragte dommergerningen som en idrætsgren, for der kræves meget af en dommer, både fysisk og psykisk,« lød det.