Lav blandt andet jernkroge til foderkugler til fuglene, flet sivhåndtag og tryl med fantastiske malerteknikker.  

Er det noget bedre end at have vinterferie, så man kan kaste sig over de kreative aktiviteter på Håndværksmuseet? Sammen med museets frivillige håndværkere kan børn to dage i ferien bruge deres hænder og hygge sig flere generationer sammen.

Tirsdag 13. februar og torsdag 15. februar er der nærmest fuld bemanding i alle værksteder på Håndværksmuseet.

»Der er altid run på med mange store og små gæster, når alle de kreative værksteder på museet er åbne. Det er sådan nogle hyggelige dage,« fortæller museumsinspektør Lisette Berg Andersen i en pressemeddelelse.

Smedene er klar til at hjælpe børnene ved den glohede esse, når der skal laves kroge til fuglekugler. For at krogene kan blive rigtigt flotte, kræver det, at jernet bankes og vrides helt perfekt.

Artiklen fortsætter under billedet

Den dygtige sivfletter Lilja hjælper børnene med at få styr på de lange sivstrå. Hendes familie var nemlig vaskeægte sivsko-flettere i Uggelhuse, så I er i de bedste hænder! Aktiviteterne er gratis, bare mød op. Foto: Museum Østjylland 

Sivfletteren har i anledning af vinterferien slået sig sammen med malerfolkene, og så skal der flettes håndtag og hanke til fine net og æsker.

Til de fingersnilde og pyntesyge er der i vinterferien masser ting at prøve kræfter med, og håndværkerne glæder sig til at hjælpe og hygge med børnene. De unge museumsgæster kan lave fine og flotte smykker hos Axel, de kan arbejde i det lækre naturmateriale læder hos Birgit og Anne-Marie, og så kan børnene lave farverige frisurer hos Jens og Else.

Museum i fire etager

Randers har om et par år haft et håndværksmuseum i 30 år. Det startede alt sammen med en mindre gruppe håndværkere, der samlede på gammelt værktøj, inventar og hele værksteder, fordi de tænkte, at nogen da måtte kunne bruge det til noget.

Og det var der heldigvis nogen, der kunne.

At alt samleriet skulle munde ud i etableringen af et helt museum i fire etager, havde de nok alligevel ikke regnet med. På trods af at Håndværksmuseet kun har 12 åbningstimer om ugen, kom der alligevel næsten 7.000 gæster i 2023 for at se de gamle værksteder, der kommer til live, når de er bemandede med frivillige håndværkere.

Det hele er gratis, og de fine ting, som du har lavet, får du med hjem.

gs