Af Erik Bo Andersen, byrådsmedlem, Østbroen

Randers Byråd er to år inde i byrådsperioden, det vil sige halvvejs, og opgør man antallet af afstemninger i Randers Byråd fra 1. januar 2022 til 31. december 2023, så får man samlet 545 afstemninger.

Ser man på forligspartierne, der har vedtaget, hvem der har borgmesterposten, og hvem der er forperson for diverse udvalg med videre, så spænder de fra venstrefløjens SF, Socialdemokratiet og Radikal Venstre på den røde fløj og så på den liberale højrefløj bestående af Venstre, Konservative og DF.

Et bredt politisk spænd, hvor man som vælger tænkes at have en klar forventning om, at når man står i stemmeboksen, så er en stemme på blandt andet Venstre en stemme på en liberal ført politik, eller en stemme på SF vil føre i en mere socialistisk retning. Men men men…

Virkeligheden er mere skræmmende end som så, for er der reelt nogen forskel? Nej, er det korrekte svar.

Tabel: Erik Bo Andersen

Venstre har kun stemt afvigende fra Socialdemokratiet ni gange ud af 545 afstemninger.

98,35 procents stemmelighed. Eller kun 1,65 sager ud af 100 afstemningssager har det liberale Venstre haft afvigende holdninger end Socialdemokratiet.

Det samme ses med Konservative, hvor man kun har haft 17 afvigelser af 545 afstemninger og en stemmelighedsprocent på 96,88 procent – 3,12 sager ud af 100.

Radikale Venstre som altid er med i budgetter, altid roser den sammenslutningen af forligspartier, hvor man er med i og så videre – ja, de agerer også stemmekvæg med kun 19 afvigelser svarende til stemmelighed på 96,51 procent.

Og sådan kommer de næste forligspartier DF og SF så med henholdsvis 92,11 procent og 88,44 procent, og det, der engang hed Nye Borgerlige, med 91,01 procent stemmelighed med Socialdemokratiet.

Det vidner om en sammensluttet kaffeklub, der holder hånden over hinanden og på alle måder vil holde lister og andre partier uden for indflydelse, koste hvad det vil.

Klimabroen, Ringboulevarden, Neptunvej, Nordic Waste, Flodbyen, Brotoftens p-hus – bare for at tage nogle eksempler på, at man står last og brast, og uanset argumenter eller opråb, fakta eller andet, så skal kæden holde.

Hvor er de liberale forslag, hvor man kæmper for erhvervslivet – altså liberale politik? Hvor er socialisterne og deres politik?

Som vælger til kommunalvalget 2025 skal man tænke sig godt om, for en stemme på Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, Radikale Venstre, SF eller DF er en stemme på samme parti og samme lukkethed og linje.

Randers fortjener bedre.