37 områder i Randers Kommune har så unik en sjæl, at de er blevet udpeget til kulturmiljøer.

AF CECILIE BISGAARD

Som en del af et stort forskningsprojekt har Arkitektskolen i Aarhus kortlagt over 2.000 kulturmiljøer i 52 kommuner i Danmark. Det har de gjort for at sætte fokus på bæredygtighed i byggeriet. Byggeriet står nemlig ifølge Simon Ostenfeld Pedersen, der er lektor på Arkitektskolen og bosiddende i Randers, for 35 procent af Danmarks CO2-udledning.

»Vi er nødt til at lade være med at rive ned for at bygge nyt. Vi er nødt til at genbruge og transformere de bygninger, vi har – finde ud af, hvordan vi kan bygge videre, så vores bygninger altid står med en fod i fortiden og en fod i fremtiden. Fortiden skal ikke være en klods om benet. Det skal være noget, man udvikler og arbejder videre med dynamisk,« siger lektoren og fortsætter:

Artiklen fortsætter under billedet

Tøjhuset er særligt udvalgt til bog om kulturmiljøer. Komplekset har nemlig noget, som du ikke kan finde andre steder, fortæller lektor fra Arkitektskolen Aarhus. Foto: Cecilie Bisgaard

»Det handler ikke alene om, at bygninger skal bevares – det skal de måske også – men det handler om det steder, hvor vi bor og færdes. Det handler om at puste nyt liv i steder og få en masse sjæl forærende. Det gør du ikke, når du bygger nyt.«

37 fra Randers og omegn

Her i avisen kan du læse om Tøjhuset og Tøjhushaven, der sammen med 34 andre kulturmiljøer er blevet udvalgt til en bog om netop kulturmiljøer, hvor man sætter fokus på den sjæl, stemning og atmosfære, der gør et område til et kulturmiljø.

Men der er andre steder i Randers Kommune, der også er blevet udpeget til kulturmiljøer. Faktisk er der 37 i alt. Nogle er meget begrænsede områder i Randers som Strømmen Station, Dragonparken, Jernstøberiet og midtbyen.

Men også hele landsbyer har fundet vej til listen. Det gælder blandt andre Lem, Svinding, Tvede, Uggelhuse, Asferg og Vestrup. Også en hel række af herregårde er på listen: Frisenvold, Fussingø Slot, Overgård Gods, Støvringgård, Trudsholm, Sødringholm og Demstrup Gods.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

FAKTA: Kulturmiljøer i Randers Kommune

Randers’ historiske bykerne og broerne
Havndal
Lem
Mellerup
Råby
Svinding
Tjærby
Tvede
Uggelhuse
Hald
Spentrup
Vestrup
Asferg
Udbyneder
Vester Altan-kvarteret i Randers
Tøjhushavekvarteret i Randers
Lyshøj Mølle nær Havndal
Oust Mølle i Randers
Havneområdet i Randers
Eddikefabrikken i Randers
Sporbyen Scandia i Randers
Jernstøberiet i Randers
Hestehaven nær Albæk
Haveforeningen Venezuela i Dronningborg
Hvidsten Kro
Frisenvold mellem Tebbestrup og Jebjerg
Fussingø Slot
Overgård Gods nordøst for Havndal
Støvringgård
Trudsholm ved Havndal
Sødringholm nordøst for Udbyhøj
Demstrup Gods nordøst for Råby
Tøjhuset og Tøjhushaven
Randers Kaserne
Dragonparken i Randers
Strømmen Station i Randers
Stationsmiljøet i Langå

Du kan læse mere om hvert enkelt kulturmiljø i Randers Kommune her.

Helstøbte miljøer

Som sagt er landsbyen Uggelhuse et af de steder, der er udpeget til kulturmiljø. Om byen skriver folkene fra Arkitektskolen blandt andet, at den ”indeholder flere fortællende elementer og fremstår som et fint eksempel på en mindre landsby langs de danske fjorde, som både erhvervede sig ved fiskeri og landbrug. Landsbyen opleves som en samlet helhed men med markant forskellige udtryk; med landsby- og stationsbypræg langs Bygaden og fiskermiljø langs Engvej.”

Der står desuden, at byen kan blive et attraktivt bosætningsmiljø og har turismepotentiale.

Om Langå står der, at ”kulturmiljøet fremstår med et tydeligt stationsbypræg med bebyggelse i to etager omkring Lohmannsgade og Vestergade samt funktionsbygninger omkring stationen. Særligt for kulturmiljøet er broerne over Gudenåen, hvor kassebroen i jern fra 1862 er en af landets største ingeniørbedrifter.”

Der er også rosende ord til Fussingø Slot, der bliver kaldt for et ”helstøbt herregårdmiljø, hvor den hvidkalkede, nyklassicistiske hovedbygning og den omkringliggende bebyggelse indgår i et fint sammenspil med landskabet. Allé og stendiger er med til at knytte området sammen.”

Her mener folkene fra Arkitektskolen, at der er gode muligheder for at udvikle kulturelle og turismerelaterede erhverv.

Du kan læse mere om kulturmiljøer og om Tøjhuset her på vores hjemmeside.