Brug tøjet i længere tid og byg broer af al den unødige plastic. 300 børn fandt på råd mod klima-skrækken.

»Jeg har lært, at vi skal bruge vores tøj i længere tid. For det sætter et stort klimaaftryk,« lyder det eftertænksomt fra Marcus, der sammen med vennerne Zander og Daris og flere andre tog en løbetur rundt om Randers Naturcenter mandag.

Det var et O-løb, der handlede om jordens ressourcer. Og eleverne skulle svare på spørgsmål om klimaet undervejs.

Jordens Dag blev markeret af Korshøjskolen fra Harridslev på en særlig måde. De lærte om naturens ressourcer, om plastic, hvilke egenskaber vand har og om arter, både dem der kaldes planter og dyr.

Det er ikke set på den her måde før. 300 børn fra Korshøjskolen indtog Naturcentret i Randers en hel dag og fik undervisning af formidlere fra Randers Bibliotek, Håndværksmuseet, Vandmiljø Randers og Randers Naturskole.

SE FOTOS NEDERST

Jordens Dag

Temaet var Jordens Dag, der er en international dag dedikeret til jorden.

»Jeg har undervist og formidlet i mange år, men det foregår jo hjemme i vores egne bygninger. Her er vi jo samlet mange lokale kulturinstitutioner og vidensfolk på ét sted. Det er fedt og derfor sagde vi ja med det samme,« smiler Lisette Berg Andersen, der er kulturformidler ved Håndværksmuseet og Museum Østjylland.

Samme positive udsagn kom fra Vandmiljø Randers, der plejer at undervise eleverne i deres egen Regnhytte. Nu var de rykket ud til bænke i Naturcentret, hvor eleverne lærte, hvad vand egentlig kan bruges til – ud over at drikke.

Og det gav en del sure miner. På den gode måde. For salt delvist opløst i vand, det er surt. Det opdagede flere af de yngste elever. De ældste fik en mere faglig turné i vandmiljø og renseanlæg.

Og på den måde var undervisningen målrettet de forskellige klassetrin, forklarede skoleleder Jim Knudsen.

De små grå

Det er Christina Kjærsgaard, der er underviser på Korshøjskolen, der har planlagt dagen. Jordens Dag i Naturcentret har været undervejs i næsten halvandet år. For det kræver god forberedelse at lave et program, der sætter de små grå i bevægelse.

»Jeg har rakt ud og fået fat i lutter gode folk fra Randers Kommunes kulturinstitutioner. Det har taget tid, men vi mener, det er vigtigt også at inspirere eleverne. I dag har de forhåbentlig fået nogle værktøjer med hjem, så de kan håndtere dele af klimakrisen selv. På den måde undgår vi, at eleverne bliver klimaforskrækkede. Min oplevelse er, at de i langt højere grad end ældre generationer gerne vil være med til at ændre noget,« lyder det fra Christina Kjærsgaard.

Og hun kan være helt rolig. For mens Din Avis var på besøg, opfangede vi masser af gode idéer, nogle af dem lige til at bruge.

Hvad med at bygge broer og maskiner af al den plastic vi har til overflod?

Eller hvad med at bruge dit tøj lidt længere, før du smider det til genbrug, som Marcus foreslog.

»Du kan også genbruge de upoppede popcorn og plante dem,« lød det fra Aksel, der sammen med kammeraten Svend Axel udgjorde Team Aksel under løbet rundt omkring Naturcentret.