Der er netop udkommet en ny folder om Tjærby, Vestrup, Albæk og Østrup. Folderen er tænkt som et lille opslagsværk, hvor man fra cykel eller bil bliver guidet gennem De nedre Byer
 
Som perler på en snor fra Tjærby over Vestrup til Albæk ligger store firelængede gårde. Til gårdenes ene side er bakket landskab med smukke dalstrøg. Til den anden side er de brede enge ned mod Randers fjord. Der er mange flotte kig gennem gårdenes porte.
Grundstenene for de store gårde i De nedre Byer er lagt i middelalderen, og ændringer og fornyelser er kun sket langsomt op gennem historien. De sidste hundrede år har imidlertid budt på et temposkift: Livet på landet har ændret sig voldsomt, og det har brugen af bygningerne også. Gårdsammenlægninger og ændret landbrugsdrift har overflødiggjort mange bygninger. Nye byggematerialer har mange steder ændret udseendet på egnens huse og gårde.
Lokale frivillige fra Albæk har gennem det sidste år arbejdet med at fotografere og samle viden om byernes nuværende og tidligere huse og gårde. Randers Stadsarkiv har været med som sparringspartner og stået for historiske udflugter og foredrag. I folderen kan man få viden om egnens tilbageværende gamle huse og gårde, byernes lange historie og også læse historierne om livet på landet for ikke så længe siden. Desuden bliver lokale arkitekturdetaljer som farveholdning, gårdenes traditionelle opbygning, portbuer og kvaderpuds omtalt.
Folderen kan bruges som guide på en god cykel- eller biltur gennem De nedre Byer, Hestehaven, Østrupskoven og Østrup. Den er blevet husstandsomdelt i De nedre Byer men er også tænkt som et tilbud for de turister, der besøger området.
Udgivelsen er blevet støttet med midler fra EU’s landdistriktspulje, Randers Kommune og ELRO-fonden.