Onsdag eftermiddag 25. januar blev der lyttet til politisk kommentator og tidligere minister, Hans Engell, da borgmester Claus Omann Jensen havde inviteret nuværende og tidligere byrådspolitikere til et møde om kommunalreformens udvikling gennem ti år.

Borgmester Claus Omann Jensen bød hele salen velkommen da både Hans Engell og de tidligere og nuværende lokalpolitikere havde taget plads i byrådssalen. Han fortalte om den kamp det havde været at gennemføre en kommunalreform på tærsklen til en finanskrise, men dog med det resultat at der i dag bliver sparet å budgetterne rundt omkring.

“De første par år blev der brugt fem milliarder for meget men de efterfølgende år er der sparet rundt omkring på budgetterne, og det var vel også det der var meningen da man besluttede sig for at gennemføre reformen”, sagde Claus Omann Jensen.

“Og jeg tror også at Randers står stærkere i dag, end vi gjorde før reformen – vi har fået flere indbyggere og færre arbejdsløse, og det er ikke mindst noget vi kan takke de tidligere og nuværende lokalpolitikere for. De har – har det vist sig – truffet de helt rigtige beslutninger”, sagde borgmesteren.

Også tidligere borgmester Henning Jensen Nyhuus var på talerstolen og han tror på, at hvis ikke det havde været for finanskrisen, ja så var Randers længere med for eksempel den nye østbro.

 

Husk at vær politiker

“Normalt er det ikke noget Hans Engell gør sådan midt i et politisk år eller midt i en valgperiode. men Randers har som en af de eneste kommuner valgt at fejre den nye storkommune med et oplæg fra Hans Engell, og han takkede ja.

“Jeg holder egentlig mest oplæg i forbindelse med kommunalvalg eller budgetseminarer, men jeg synes det er en god idé at fejre demokratiet på denne måde”, sagde Hans Engell til Din Avis.

Han pointerede at Randers faktisk var den kommune i landet der blev den største på indbyggertal efter kommunalreformen i 2007. I gennemsnit blev kommunerne med 30.000 indbyggere og Randers har godt 90.000 indbyggere.

“Her på mødet vil jeg snakke om den kommunalpolitik, der bliver ført i de nye kommuner. Jeg vil snakke om den  rolle kommunalpolitiskerne har i forhold til landspolitikere. Lokalpolitik har jo udviklet sig fra at være sognerådspolitik til i dag at have karakter af landspolitik. Og Randers har udviklet sig fra at være en lille by med industri til at være en velfærdskoncern med milliarder på budgettet. Det sætter helt andre krav til en kommunalpolitiker end det gjorde førhen. Lokalpolitik har udviklet sig meget og der er en tilbøjelighed til at slåskampene tages op til et kommunalvalg, og når så valget er overstået så glemmer man lidt at man er politiker”, sagde Hans Engell.

Lokalpolitikerne skal dog ikke glemme, at de er politikere, hvilket de i dag gør, mener han.

“De går til at være anonyme administratorer – men de skal prioriterer det andet og det glemmer de. Det værste jeg ved er når jeg ser i fjernsynet at en borgmester står og gemmer sig bag ved en kommunaldirektør. Jeg ved godt kommunalpolitik ikke er national politik, men politikerne skal turde tage ansvar”, sagde Hans Engell.

Han mener dog ikke at kommunalpolitik kan fungere uden at der nås enighed hele vejen rundt.

“Det handler om at samarbejde, men man må ikke glemme, man er politiker”, siger han.