Tirsdag 8. august åbnede fem skodhoteller i Randers. De grønne skodhoteller skal lokke rygere til at tjekke deres cigaretskod ind på et hotel i stedet for at smide skoddet på gaden. Initiativet er en del af en kampagne, hvor lokale kiosker også uddeler gratis askebægre i lommeformat til rygerne, når de handler tobak

Randers Kommune sætter igen fokus på cigaretskod på gader og stræder i forbindelse med den årlige Randers Uge. Derfor har kommunen i samarbejde med Randers Produktionsskole udviklet de særlige skodhoteller. Hotellerne har alle balkoner, der er formet som askebægre. De er placeret fem forskellige steder i Randers midtby, hvor også to kiosker vil tilbyde gratis lomme-askebægre til rygere:

”Det ser ikke pænt ud med cigaretskod, der ligger og flyder på fortovene. Derfor støtter vi op om kampagnen, og glæder os til at uddele lomme-askebægre til vore kunder. Vi håber selvfølgelig, at det vil gøre en forskel, og at askebægrene vil få kunderne til at bruge dem og skodhotellerne i stedet for at smide skoddet på gaden,”  siger Ove Jørgensen, der ejer kiosken, Kioskland i Dytmærsken i Randers.

Humor og synlighed ændrer adfærd
I forbindelse med afholdelse af Randers Ugen i 2016 satte kommunen også fokus på cigaretskod. Her kunne borgerne ryge i udendørs rygerlounges og skodde deres cigaretter i opretstående cigaretlignende askebægre. Askebægrene blev så stor en succes, at kommunen har sat synlige cigaretlignende askebægre op permanent ved Busterminalen:

”Vores erfaring viser, at synlighed er vejen frem, hvis vi skal få rygerne til at ramme askebægrene.  Ligesom humor også er vigtig for at få borgerne til at ændre adfærd. Derfor præsenterer vi de nye anderledes skodhoteller i Randers Ugen og håber, at det vil gøre en forskel,” siger Frank Nørgaard, formand for Teknik- og miljøudvalget i Randers Kommune.