Vi kender måske alle sammen det, at et billede eller et stykke musik kan bringe minder frem, vi ellers havde glemt. For mennesker med demens kan sanserne være den eneste måde at komme i kontakt med de vigtige ting i hukommelsen – som for eksempel dem, man holder af, eller store begivenheder i livet.
I en forsøgsordning har Randers Kommune anvendt et digitalt værktøj ved navn Idify, hvor pårørende kan samle en masse information til den demente; for eksempel i form af billeder, musik, videoer og små fortællinger. Formålet er at hjælpe den demente til at huske og glædes over ting, som man ikke kan kalde frem i hukommelsen ved hjælp af samtale.
”Vi har kun fået positive tilbagemeldinger. Borgerne er rigtig glade for det, og de bruger programmet til at få gode stunder med deres kære,” fortæller aktivitetsmedarbejder Christina Blomkvist Nielsen.
 
Vi får gode stunder sammen
John Jensen på 74 år er en af de borgere, der har fået hjælp til at benytte det digitale værktøj til at samle en digital livshistorie til sin demente hustru, Kirsten Møller Jensen.
”Den giver hende rigtig meget, og vi får nogle gode stunder sammen, når vi sidder og kigger på den i fællesskab,” fortæller John Jensen.
Han har blandt andet samlet billeder af Kirstens familie og fra hendes arbejdsliv som syerske, og han arbejder på at få lagt musik ind i programmet også.
”Vi mødte hinanden på danseskole og har danset sammen i halvdelen af vores liv, så det er et vigtigt element i vores historie – musik er jo indbegrebet af livsglæde,” siger John Jensen.
Han fortæller, at den digitale livshistorie er en af de ting, der kan få Kirsten til at falde til ro og holde hende fokuseret, og han anbefaler varmt andre pårørende at prøve programmet.
 
Hjælp til kommunikation
Randers Kommune har anvendt det digitale værktøj Idify, som ud over at samle en dynamisk, digital livshistorie, også er et kommunikationsredskab. Man kan for eksempel oprette et punkt, hvor man informerer om den dementes vaner, og det kan plejepersonale og andre pårørende benytte sig af.
”Det er også muligt at lægge programmet ind på flere digitale enheder, så hjemmeplejen let kan kommunikere med pårørende. Det kan være, at der ligger en tablet hjemme hos den demente, og via den kan hjemmehjælperen sende små beskeder, som ægtefællen modtager via en smartphone,” fortæller Mikael Klante, som er en af udviklerne af programmet.