To frivillige ved Områdecenter Borupvænget på Gl. Hobrovej, Peer Bødker og Uffe Andersson, har til stor glæde for beboere og personale været medvirkende til, at afdeling C nu har fået en helt ny altan, så beboerne har mulighed for at få meget mere frisk luft samt nyde solen og udsigten – noget som ikke har været så nemt tidligere
 
Personalet på Områdecenter Borupvængets afdeling C havde længe ønsket sig en altan til deres 15 beboere. Værelserne ligger på første sal, og derfor kan beboerne ikke selv sætte sig ud i den friske luft, når de har lyst til det – med kørestole, dårligt gående beboere og flere demente er det noget, der skal planlægges på forhånd, og dermed kræver det en del tid og personale.
Der var derfor blevet søgt nogle fonde til en altan, men desværre var der intet held til at rejse kapital. Så blev en af Borupvængets faste frivillige, Uffe Andersson, spurgt, om han ikke kunne være behjælpelig med at kontakte nogle sponsorer, så altanen måske kunne blive en realitet i en snarlig fremtid.
Uffe Andersson er frivillig besøgsven for en af beboerne på Borupvænget og havde dermed set, hvor vigtig en sådan altan ville være for beboerne, så han sagde straks ja til at hjælpe. Herefter kontaktede han Peer Bødker, som selv har sin faste gang på Borupvænget, hvor hans kone er beboer.
De to gik i gang i januar med at finde ud af, hvor pengene mon kunne skaffes. De søgte nye fonde, kontaktede kommunen, sponsorer og private bidragsydere, og snart var pengene i hus.
Det blev også Uffe Andersson og Peer Bødkers job at starte selve byggeriet op, så der skulle laves budgetter, indhentes byggetilladelser, findes dygtige håndværkere og så videre. De to har brugt mange timer på planlægningsarbejdet, men de har også selv givet en hjælpende hånd med til de mindre opgaver som at samle møbler, lægge gulvtæppe på og så videre.
Det var deres plan at have altanen færdig inden sommerferien, så beboerne kunne nå at nyde sommeren med sol, grill og hygge – hvilket lykkedes fuldt ud, da der blev holdt indvielse af den nye flotte altan i juli måned.
”Det har været en sjov, spændende og udfordrende opgave at give sig i kast med,” fortæller Peer, som er tidligere selvstændig købmand, så han har en naturlig evne til at forhandle med folk, og det har været en stor fordel i dette projekt.
 
Det skal føles hjemligt
Altanen er 18 m2 stor, så der også er plads til kørestole. Der er kommet helt nye havemøbler, parasoller, en stor grill og flotte blomster i krukker. Desuden er der lagt et grønt filttæppe på betongulvet, så det ikke bliver glat i regnvejr.
For de to frivillige var det vigtigt, at altanen blev gjort så hyggelig så muligt, så beboerne kunne føle sig hjemme.
”Det hele er blevet utrolig flot, og med de mange blomster og det grønne tæppe giver det beboerne en følelse af at sidde i en have. Mange af dem har selv boet i hus tidligere og haft en have, som de har gået og hygget med, og det savner de, så de nyder tydeligvis at komme ud og se på de mange flotte blomster med farver og dufte,” siger Uffe og fortsætter:
”Det gælder også de demente her på afdelingen. De har i høj grad brug for sanseindtryk, og det er helt fantastisk at se, når de pludselig genkender ting fra naturen.”
Altanen giver også beboerne en følelse af frihed og fællesskab, og udover hyggen på selve altanen er der også en utrolig flot udsigt derfra, hvor man kan se træer, blomster og buske – som at kigge ned i en stor park.
Altanen har fået en fremtrædende og central plads i afdelingen. Den er placeret i forlængelse af køkkenet, så det er let for de gående beboere at sætte sig derud, og ligeledes let for personalet at køre derud med beboere i kørestole. Samtidig kan personalet kommunikere med beboerne på altanen, mens de selv laver andre gøremål i køkkenet.
”Altanen er en stor gevinst for beboerne – men også for personalet, som nu hurtigt og nemt kan sørge for, at beboerne kan komme udenfor, hvis de ønsker det, og vejret er til det. Det betyder desuden meget for familierne at vide, at deres forældre, bedsteforældre eller ægtefæller nu kan få frisk luft og sol, for det er så vigtigt,” siger Peer.
 
Indvielsen
Til indvielsen bød afdelingen de fremmødte beboere, familiemedlemmer og andre involverede på lidt til ganen, hvorefter social- og sundhedshjælper Jannie Borup holdt velkomsttale, hvori hun naturligvis også takkede Uffe og Peer for deres store, tidskrævende og uvurderlige hjælp gennem hele processen samt sponsorer og bidragsydere. Bagefter skulle den røde snor ud til altanen selvfølgelig klippes over, og det blev afdelingens ældste beboer, Frans Nielsen på hundrede år, der fik æren. Til trods for at vejret ikke viste sig fra sin allerbedste side på indvielsesdagen, nød beboerne i høj grad den nye mulighed for at komme ud i den friske luft på egen hånd.
”Det er fantastisk at se beboernes glæde ved denne altan,” siger Uffe, og de to frivillige er helt enige om, at netop den glæde er den store løn ved at være frivillig på et områdecenter som Borupvænget.