Venligboerne Randers står klar i kulissen til at hjælpe de udsatte familier og personer på kontanthjælp, der ryger ned i indtægt på grund af kontanthjælpsloftet, som træder i kraft 1. oktober. Her kan man hjælpe med indbo, køkkengrej og støttepersoner, der bidrager til en bedre kontakt med systemet. Men også Venligboerne har brug for hjælp
 
“Konsekvensen af kontanthjælpsloftet bliver stort. Vi har allerede fået henvendelse fra kommunen om hjælp til udsatte familier. Jeg frygter hvor det her vil ende”, siger Ulrick Goerlich fra Venligboerne Randers.
Foreningen har oplevet en markant fremgang i foreningen, fra folk der gerne vil hjælpe – for to måneder siden var der omkring 12 aktive borgere i foreningen, der dagligt var i sving med at hente og bringe møbler og andet – i dag skriver foreningen omkring 50 aktive.
“Vi ser en tilgang hver gang, der er noget oppe i medierne. Og det er vi selvfølgelig glade for. Men det er sørgeligt, at det skal være nødvendigt”, siger han.
Venligboerne Randers har eksisteret siden foråret 2015, og siden da har de hjulpet både danskere og flygtninge med at få møbleret lejlighederne, som de er flyttet til. Derud over hjælper de også med personlig assistance ved møder hos det offentlige eller bare til en snak over en kop kaffe, hvis hverdagen bliver for træls.
“Nogle har brug for at få selvværdet tilbage og så kan et godt grin over en kop kaffe gøre underværker. Men vi kan desværre ikke træde økonomisk til. Så er der jo også fare for at de bliver modregnet i den lille sum penge, de får i offentlig støtte”, siger Ulrik Goerlich.
Venligboerne har netop hjulpet en enlig mor der flyttede fra sin kæreste. Hun skulle ud og møblere et nyt hjem, men da hun ingen penge har måtte Venligboerne træde til.
“Efter kontanthjælpsloftet vil hun kun have 3.800 kroner til sig selv og sine tre børn. Og med vinteren lige om dørene kan det jo blive svært at forsyne dem med både flyverdragter og støvler. Så vi hjælper hvor vi kan. Og vi er meget taknemmelige for den hjælp vi kan få hos borgere i Randers”, siger han.
Venligboerne mangler tøj til deres lager, så de kan give det videre til børnefamilierne. Derud over mangler de også møbler og særligt elektronik står højt på ønskelisten – foruden vaskemaskiner og tørretumblere. De har netop fået en aftale i stand med Randers Bolig om overskydende møbler, der bliver efterladt, hvis personer flytter ud af en bolig i nattens mulm og mørke. Desuden har man udsigt til et dødsbo, men da dette ikke rækker langt, søger man nu også ad denne vej ting til de særligt udsatte i Randers. I øjeblikket står der 100 personer på venteliste til ting og tøj.
 
Mai-Britt rammes af kontanthjælpsloftet          
 
Siden 2011 har Mai-Britt Andersen været i kontanthjælpssystemet. Hun blev sygemeldt på grund af depression og hun bliver 1. oktober ramt af kontanthjælpsloftet med kun knap 4000 tilbage til hende og datteren. Sønnen bliver snart 18 og må finde et andet sted at bo, ellers mister hun endnu mere
 
“Jeg er fanget i systemet for jeg er for syg til a tage et job. Jeg har haft flere depressioner siden jeg gik ned i 2011 og aldrig fået et reelt tilbud fra jobcentret”, fortæller hun.
Hun har gået og passet sig selv i de fem år, hun har været i systemet. Hun er ikke på sygedagpenge selvom hun ikke kan arbejde, og bliver altså nu ramt af kontanthjælpsloftet.
Syge borgere på kontanthjælp skal ikke forvente at slippe uden om kontanthjælpsloftet. Sådan sagde beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) på et samråd i sidste uge kun et par uger før, at det omstridte loft træder i kraft.
“Det ligger i kontanthjælpens natur, at der vil være syge på kontanthjælp,” siger Jørn Neergard Larsen og fortsætter:
“Og alle, der er hjemmehørende i kontanthjælpssystemet, skal rammes af loftet.”, siger han til nyhedsbrevet Altinget.
Og Mai-Britt Andersen er syg. Hun har ikke kunnet gøre noget selv for at blive rask, da hun ikke ud af en kontanthjælp, kan betale for en psykolog. Og det bliver ikke bedre efter 1. oktober.
“Jeg har to børn hjemme lige i øjeblikket. Den tredje bor ved sin far i Sydjylland. Men med en søn der snart bliver 18, kan det være svært, da jeg vil blive trukket i ydelser, når han får en indtægt. Så jeg har fortalt ham, at han må finde et andet sted at bo, da jeg jo ikke får børnepenge til ham mere – hverken fra det offentlige eller hans far”, fortæller hun.
Mai-Britt Andersen mister en stor del af sin boligsikring. Hun har nu 14.500 brutto fra kommunen og 3.100 i boligsikring. Loftet per 1. oktober siger 15.554, så hun mister altså 2.239 kroner i boligsikring. Det vil sige at efter 1. oktober har hun knap 4.000 kroner til sig selv og datteren der er 16 år. Datteren har også psykiske problemer og de er altså to personer der skal have medicin, mad, tøj og diverse for de knap 4.000 kroner hver måned.
“Det bliver sårbart, når vi også skal have medicin så der er ikke meget til overs til tøj og frisør og lignende. Det var ikke noget problem hvis jeg kun var mig selv, men jeg har to børn jeg skal tage hensyn til også”, fortæller hun.
Det mindre rådighedsbeløb gør at hun ikke vil have mulighed for at tænke på hvilke madvarer der er sunde, men det handler udelukkende kun om hvilke madvarer der mætter mest. Hun har også en enkelt gang benyttet sig af Foodbank hos Sct. Clemens Kirke.
“Jeg synes, at fremtiden virker uoverskueligt. Jeg har altid klaret mig selv, og nu hvor jeg har brug for hjælp, så er døren lukket”, siger hun bittert.
Ud over at kæmpe med økonomien, må hun også leve med de fordomme, der er overfor dem på kontanthjælp. Hun kæmper dagligt med ikke at ryge ned i sygdom igen og hun kæmper for at komme i ressourceforløb under jobcentret.
“Der ser det dog ud til at lysne. Men jeg ved ikke, hvornår et sådant forløb vil blive sat i gang. Og for mig handler det også om at komme langsomt i gang for ikke at ryge tilbage i en depression”, fortæller hun.
Mai-Britt Andersen er tilknyttet Helhedsindsatsen under Jobcentret. Et projekt, der har kørt som forsøg i to år, hvor man gør tilgangen til systemet nemmere for de udsatte familier. Man tager hånd om hele familien, og sørger for at alle ender og kanter når sammen i forhold til systemet.
Hos kommunens Helhedsindsats har man ikke lyst til at udtale sig om problemet med at få kontanthjælpsmodtagernes økonomiske hverdag til at hænge sammen. De oplyser, at de blot skal følge den nye lov.