Lars W. Knudsen, bl.a. fodboldformand og forretningsfører i Randers sportsklub Freja, har hårdt presset svaret på spørgsmål fra Din Avis. I hans svar kan man konkludere, at han er af den opfattelse, at idrætsforeninger i Randers som andre steder er private foreninger, der selv fastsætter egne vedtægter.
En betingelse fra Knudsen for at medvirke til denne artikel er, at svarene kommer med uredigeret. Ellers ønsker han/Freja ikke at blive citeret.
Og det ønske har avisen imødekommet. Så her spørgsmål og svar i sagen omkring folkeoplysningsloven, stemmeret og passive medlemmer.
Avisens spørgsmål:
Er det korrekt, at FO-udvalget i Randers i marts 2011 besluttede, at passive medlemmer i kommunens idrætsforeninger ikke har stemmeret?
Er det korrekt, at passive medlemmer stemte på Freja Fodbolds generalforsamling i august 2016?
Hvor mange passive medlemmer havde stemmeret den aften i august?
Er det korrekt, at – stadig iflg. FO-beslutning marts 2011 – unge under 16 år kan stemme via forældre?
Er det muligt at få en medlemsliste?
 
Her Freja-bestyrelsens svar:
Idrætsforeninger i Randers er som andre steder private foreninger, der selv fastsætter egne vedtægter. Kommunen tilser, at foreningernes formål mm. er i overensstemmelse med de rammer, der er fastsat i Folkeoplysningsloven i forbindelse med kommunens godkendelse af foreningen som folkeoplysende og dermed tilskudsberettiget forening. Vi har som forening ikke fået pålæg fra Randers Kommune.
Folkeoplysningsloven skelner ikke mellem forskellige medlemsformer som sådan, men i Karbos fortolkning af samme for KL angives, at den primære form skal være aktive medlemskaber, uden at det defineres.
Randers-ordningen sætter ikke rammer for medlemskabsformer, men der ydes tilskud til aktive medlemmer, som er defineret som værende deltagende i hovedparten af de for aldersgruppen planlagte aktiviteter for børn og unge inden for foreningens formål mindst 20 gange årligt fordelt over mindst fem måneder.
Randers Sportsklub Freja er som en af kommunens større foreninger løbende i dialog med den kommunale forvaltning. Og det agter vi fortsat at være.
Klubbens love har til stadigved været tilgængelige på klubbens hjemmeside de sidste mange år.
Klubbens love ligner på centrale områder som medlemskabsformer og demokrati til forveksling en række andre lokale og jyske klubbers love.
I Freja Fodbolds generalforsamling den 30. august 2016 deltog 70 medlemmer med stemmeret og tre uden stemmeret grundet karenstiden for medlemskab.
Fem medlemmer blev derudover efter dirigentens vurdering kendt deltagelses- og stemmeberettigede trods foreningsledelsens uenighed.
11 medlemmer blev efter indstilling af foreningsledelsen af dirigenten vurderet til at have begrænset stemmeret.
Nej, vi udleverer ikke medlemslister for den private forening som sådan.
 
Avisen forsøgte så igen at få mere konkrete svar fra Lars W. Knudsen.
Du mener altså ikke, I skal indordne jer under/rette jer efter den i marts 2011 vedtagne regel om, at passive ikke har stemmeret og, at unge kan stemme via forældre?
Du mener altså, I selv kan fastsætte vedtægterne helt udenom kommunen?
Hvorfor har FO-udvalget så truffet beslutningen?
Hvorfor har du/I ikke indrettet jer efter den regel?
Hvor mange passive stemte den august-aften 2016 i klubhuset?
Knudsens svar var kort:
Vi har ikke yderligere kommentarer og vil afvente en evt. henvendelse fra Randers Kommune.