I Randers Kommune har 6.029 personer diagnosen diabetes. Derudover har 3.427 personer type 2-diabetes uden at vide det, mens 12.852 har forstadier til sygdommen. På Verdens Diabetesdag mandag 14. november kan man gratis få testet sin diabetesrisiko
 
Arrangementerne foregår i samarbejde mellem Diabetesforeningens mange lokalforeninger, apoteker, fodterapeuter og kommunale sundhedscentre.
“Alt for få danskere kender deres diabetesrisiko og symptomerne på type 2-diabetes. Det er alvorligt, for uden behandling er type 2-diabetes livsfarlig. Derfor bør alle kende deres diabetesrisiko. Det er forudsætningen for, at man enten kan forebygge, at man udvikler sygdommen, eller – hvis man allerede har type 2-diabetes – forebygger alvorlige følgesygdomme”, siger Diabetesforeningens administrerende direktør, Henrik Nedergaard.
 
Snigende sygdom
Type 2-diabetes udvikler sig typisk så langsomt, at man ikke mærker den. Jo længere tid, man har gået med en ubehandlet diabetes, jo større er risikoen for at få alvorlige følgesygdomme som blodpropper, blindhed, nyresvigt og fodsår, som kan ende med amputation.
Antallet af personer med diabetes er fordoblet på ti år, og tallet stiger fortsat. Fordi type 2-diabetes udvikles langsomt, kan man gå med symptomerne i lang tid eller fejlfortolke dem som banale skavanker eller alderstegn. De væsentligste symptomer på type 2-diabetes er blandt andet træthed, øget tørst og væskeindtag, hyppig vandladning og dårlig sårheling.
 
Ny risikotest
I år bruger Diabetesforeningen arrangementerne på Verdens Diabetesdag til at introducere en helt ny risikotest. Risikotesten, som er udviklet af forskere på universitet i Leicester, afløser den gamle metode med at analysere en dråbe blod fra testpersonens finger.
“Den nye risikotest er mere præcis. Med den gamle metode risikerede vi at overse mennesker med diabetes, der tilfældigvis havde et normalt blodsukker i testsituationen. Med den nye risikotest ved vi, at vi kan opspore flere med høj risiko for diabetes og hjertekarsygdom, som dermed kan få den rigtige hjælp”, siger lægefaglig rådgiver i Diabetesforeningen, professor ved Aarhus Universitet Torsten Lauritzen.