Det var en beslutning tilbage i 2011, om at flytte fra et lille byhus i Aarhus og få mange flere kvadratmeter til de samme penge, der fik ægteparret Povlsen til at flytte til Uggelhuse. Drømmen var at blive selvforsynende med de fleste råvarer og derud over tilbyde mad af den bedste kvalitet til de besøgende. En drøm der nu er realiseret og som stadig vokser

Kokken i Uggelhuse er ved at indhente tilladelse til at udvide bageriet og sin bistro, der ligger i forlængelse af bageriet. Udvidelsen sker i form af et rigtig køkken, der kan håndtere både bistro og bageri. Initiativet har netop fået 120.000 kroner fra LAG Randers/Favrskov, fordi det vil øge besøgsturismen til det lille landsbysamfund ved Randers Fjord, mener man. Og det glæder Lasse at så mange lokale bakker op om initiativet.

“Vi havde slet ikke set det komme”, siger han.

“At der skulle stå folk i kø helt ude i gården, det kommer som en kæmpe overraskelse, og vi har slet ikke reklameret med det. Ordet har spredt sig fra mund til mund”, fortæller han.

Han var lidt bange for hvad folk ville tænke om sådan en Aarhusiansk familie i lille Uggelhuse.

“Hvad ville folk tænke om sådan nogle økoaarhusianere”, griner Lasse.

” – ville janteloven herske – det anede vi jo ikke. Men der har slet ikke været sådan noget. Folk hjælper og støtter hinanden herude”.

Det er vigtigt for Lasse og Pia at holde udgifterne nede, så de kan være et tilbud til alle.

“I Aarhus ville sådan brød her koste det dobbelte af, hvad vi sælger det til – vi er billige”, siger Pia Povlsen.

Ægteparret har beholdt deres fuldtidsjobs – Pia er lærer i Vivild og Lasse er underviser på Aarhus Tech i kokkefaget.

“Det er også derfor, det kan lade sig gøre, på den måde vi gør det nu. Og det er derfor, at vi kan holde priserne nede, så alle kan være med, og nøjes med at have åbent, så vi også kan få familielivet til at hænge sammen”, siger Lasse.

De to har sønnen Pelle på syv og datteren Liv på fire.

 

Familiært
Det var i 2013 at Lasse fik idéen til et lille bageri på ejendommen. Der er åbent den første søndag i måneden fra kl 8-10 med brød, kager og specialiteter lavet af fortrinsvis økologiske eller hjemmeproducerede råvarer. Der sælges rundt rugbrød, surdejsmajsbrød, kernebrød og linser med appelsin…

Hertil: trøfler,øretæver, snegle, brunsviger og masser af boller og brød

rundt rugbrød, surdejsmajsbrød, kernebrød og linser med appelsin…

Hertil: trøfler,øretæver, snegle, brunsviger og masser af boller og brød

blandt andet rundt rugbrød, surdejsmajsbrød, kernebrød, linser med appelsin, brombærsnitter samt trøfler, snegle, brunsviger og boller og brød.

“Vi dyrker de mest gængse grøntsager, og så har vi nogle bær og frugttræer. Vi har blandt andet en kæmpe brombærbusk – den er vild, og den kender ingen grænser”, griner Pia.

“Det er meningen, at vi vil være selvforsynende med det meste”.

Men indtil videre skal det stadig være overskueligt og kunderne må godt mærke, at det er familiært – derfor er der heller ikke åbnet oftere.

“Det skal også være behageligt for os. Vi laver en familiedag ud af den søndag, vi har åbent. Når vi lukker kl 10 så kommer familien fra Aarhus og så får vi en familiefrokost med det hjemmelavede brød. Der er ikke noget, der går til spilde. Det vi ikke får solgt, ryger i vores egen fryser”, fortæller Lasse.

Folk kommer fra nær og fjern for at handle ind til deres eget forbrug i det lille bageri.

“Ordet har lige så stille spredt sig – så der kommer også nogle af Pia arbejdskammerater helt fra Vivild og mine fodboldkammerater fra Assentoft dukker også op”, fortæller Lasse.

men det var en kæmpe chance som ægteparret tog da de flyttede teltpælene op. Men alle deres bekymringer er blevet gjort til skamme, og de trives i det lille samfund, hvor deres virksomhed lige så stille vokser.

 

Også en Bistro
For det er nemlig ikke kun bageriet, der er gang i. Ved siden af bageriet, bag en stalddør, er den gamle kostald. Her er der, i stedet for de sortbrogede, nu sat genbrugsstole og -borde op – bistroen er klar til gæster, når det bliver varmere i vejret.

I 2014 slog Lasse og Pia dørene op til bistroen. En fransk bistro med god, solid mad lavet fra bunden og med en tæt atmosfære. Bistroen skal have åbent seks gange i sommerhalvåret – der er plads til 16 gæster.

“Vi skal lave maden af så meget økologisk som muligt. Men vi må ikke kalde os økologiske, da vi ikke har certifikat endnu. Men det er det konceptet er. Vi vil bruge de råvarer, som vi selv har i videst mulig udstrækning. Og det bliver efter et gourmetkoncept på det højeste plan, som jeg kan præstere”, fortæller Lasse, der har arbejdet på flere Michelinrestauranter.

Han har sin kokkeuddannelse fra Gleneagles i Skotland, hvor 70 kokke i fire-fem køkkener kræser for gæsterne på en af verdens fornemste golfbaner.

Konceptet bliver at der serveres 15-20 små retter til hvert måltid, når det bliver gourmet og almindelige middagsretter ved den almindelige bistro – der skal være åbent seks gange i løbet af sommerhalvåret. Og med udvidelsen vil parret også på sigt isolere stalden, så bistroen kan holde åbent, også når det er køligt udenfor.

Lige så snart byggetilladelsen er i hus – den ligger i øjeblikket hos kommunen – vil parret gå i gang med udvidelsen – køkkenet skal etableres i den gamle garage der ligge i umiddelbar tilknytning til det nuværende bageri. Derfra vil det i fremtiden være muligt at servicere de mange gæster i bistroen.

“Og så skal vi have søgt alkoholbevilling, når vi er blevet registreret som firma – det er vi ikke endnu. Derfor skal folk selv tage drikkevarer med, når de besøger bistroen”, fortæller Lasse Povlsen.

Parret forventer at byggeriet vil være færdigt sidst på sommeren.

 

Fakta:
Man kan følge med i åbningstider for bistro og bageri på facebook på facebook.dk/bageriogbistro samt på instagram instagram.com/bageriogbistro

LAG er forkortelsen for Lokal AktionsGruppe.

Lokale aktionsgrupper (LAGer) er lokalt forankrede foreninger, som skaber udvikling og innovation i lokalsamfundene ved blandt andet at tildele tilskudsmidler til relevante projekter