Randrusianer vandt DM i bodybuilding i første forsøg

For fire år siden så nu 27-årige Frederik Ipsen med bopæl i Randers nogle bodybuildere træne. Og fik derved lysten til selv at prøve det. Især, da nogle af vennerne animerede ham til at forsøge sig med bodybuilding og mente, han havde gode chancer for at blive god. Rigtig god endda. Vennerne havde ret.

Nu fire år efter har Frederik netop vundet sit første danske mesterskab i naturlig bodybuilding – i hans første stævnestart overhovedet.

Efter i alt otte års hård træning og dertil op til konkurrencen syv måneders diæt.

Ved det netop overståede DM i Middelfart, hvor han vandt klassen indtil 80 kg. og blev overall-vinder – vinder blandt alle mandlige deltagere – ved at besejre bl.a. en langt mere rutineret og tungere englænder, fik Frederik masser af rosende ord med på vejen af et af de helt store navne i international bodybuilding Lee Kemp, der var hoveddommer.

”Du kan blive verdensmester….” Lød det fra Kemp.

Målet er klart

Den melding har for alvor givet Frederik blod på tanden. Så nu er målet klart.

”Jeg vil være verdensmester,” lyder det uden tøven fra Frederik, der ernærer sig som personlig træner i Fitnesstudiet i Randers hos Marc Bech Pedersen og træner mindst 14 timer om ugen. Og så skal der også være tid til fru Julie, der støtter ham hele vejen, og sønnen Ludvig på et år.

”Lee Kamp har inviteret mig til et stort stævne i Birmingham i England i oktober næste år, og ved den lejlighed håber jeg at være så god, at jeg kan få, hvad vi kalder et pro-kort, der giver adgang til alle verdens store konkurrencer. Og den melding fra Lee om mulighederne for at blive verdensmester er en motivationsfaktor helt uden lige,” siger Frederik, der var stolt over at have besejret to englændere – den ene i Frederiks egen vægtklase og dernæst en tungere englænder i overall-konkurrencen.

”De to var elever af Lee Kemp. Den ene havde trænet i 20 år og konkurreret i seks, så han var langt mere rutineret end mig,” fortæller Frederik, der også fik et andet råd med på vejen af Lee Kemp. ”Han vil have mig til at tabe fire kg. Så er det, han mener, jeg kan vinde VM…”

At smide fire kg og dermed komme ned på ca. 75 er en hård kamp og lang vej.

Men for Frederik er træningen og kosten ikke det sværeste at klare. ”Det sværeste er at få familien og alt det andet til at passe ind. I de sidste otte-ni år har jeg brugt 12-14 timer hver eneste uge på træning,” fortæller Frederik, der inden DM var på en nøje tilrettelagt diæt.

”Inden en konkurrence skal fedtet pilles af kroppen. Da jeg for alvor startede på diæten, lå min vægt tæt på 90 kg. Det var syv måneder før DM. Ved DM vejede jeg ind på 78.8 – men så havde der også hele vejen været styr på proteiner, kulhydrater og fedt i min kost. Jeg justerede det langsomt ned og fik langsomt mindre og mindre mad og trænede i stedet hårdt styrkemæssigt og konditionelt. Men tre-fire dage før konkurrencen spiste jeg mere for at give kroppen mere fylde. Jeg fik også kartofler, kød og lidt slik undervejs, for det handler i høj grad om at indtage det i den rette mængde,” siger Frederik.

Han er klar til at fortsætte marchen mod verdenstoppen

”Skal jeg med til de store stævner og senere til VM, skal det være i klassen under 75 kg. Det betyder, at fedtprocenten skal længere ned. Ved DM var den vel seks-syv procent. Jo, det bliver hårdt, men jeg er klar til at yde indsatsen. Når man har et mål, skal der arbejdes. Og arbejdes hårdt. Når man finder ud af, at man er god til noget, er næste skridt at blive bedre. Jeg vil gerne blive og være den bedste… Og er villig til hver dag at arbejde for det,” siger Frederik Ipsen, der ikke bliver millionær hverken af DM eller et eventuelt verdensmesterskab.

”Men gode resultater kan åbne døre og måske skaffe sponsorer og klienter, der vil have mig som personlig træner,” håber Frederik Ipsen.

For otte år siden flyttede han fra København til Mariager og havnede derefter i Randers, da hans mor – Kirstine – blev leder på den kristne friskole i Randers.

Det var noget af en omvæltning for en 19-årig ung mand at tage turen fra hovedstaden til Mariager og derefter Randers. ”Jeg savner ikke hovedstaden. Ikke mere,” lyder det med et smil fra Frederik, der accepterer, at en snak om bodybuilding ikke kan undgå at berøre doping.

Selv har han et afklaret forhold til forbudte midler og genveje i jagten på sejre.

”Jeg har aldrig og vil aldrig tage noget ulovligt. Så kort kan det siges,” kommer fra det Frederik, der på konkurrencefotos ligner en mand, der måler 2.5 meter omkring skuldrene og samtidig har en livvidde 70 cm…

Face to face og i løsthængende skjorte og halvlange shorts ligner han blot en almindelig dansk mellemvægter enten i boksning eller brydning. Når han poserer i konkurrence, er han helt anderledes.

Og fru Julie er slet ikke i tvivl. ”Han er da bare så lækker….”

 

Fakta

DFNA – Danish Federation of Natural Athletes Forbund
Forbundet er oprettet i 2016 og er den danske afdeling under WNBF (World Natural Bodybuilding Federation).
DFNA kræver, jf. WNBF-regler, at atleterne har været dopingfri i minimum syv år.

Resultater fra DM:
Mellemvægt: 1. Frederik Ipsen, Danmark (og overall). 2. David Old, Storbritannien. 3. Asbjørn Vinther Brøndum, Danmark.
Sværvægt: 1. Dan Lampard, Storbritannien. 2. Jesper Pilgaard, Danmark