Efter valget i sidste uge kommer der flere politiske udvalg under det kommende Byråd

 

Det giver en øget udgift til politikerne.

Den nye konstituering fører til en ekstraregning på 2,25 millioner kroner over fire år til højere løn til politikerne i Randers Byråd.

Allerede tidligt på valgnatten stod det klart, at borgmesterkæden i Randers ville havne om halsen på Torben Hansen (Socialdemokratiet). Allerede inden midnat havde Hansen nemlig konstitueret sig med Venstre og Dansk Folkeparti. En konstituering, som SF og Konservative senere på valgnatten tilsluttede sig. Radikale Venstre, Beboerlisten, Enhedslisten og Velfærdslisten står udenfor.

“Aftalen indebærer, at der flyttes rundt på opgaverne mellem de politiske udvalg, og at der kommer to nye politiske udvalg. De nye udvalg fører til en ekstraregning på intet mindre end 2,25 millioner kroner over de næste fire år, fordi der er nogle politikere, der kan se frem til en klækkelig lønforhøjelse, siger Kasper Fuhr Christensen, medlem af både det nye og gamle byråd for Velfærdslisten.

Hvis den nye opgavefordeling og de nye udvalg skal være klar til at gå i luften, når det nye byråd træder til 1. januar, skal ændringerne godkendes af det byråd, der nu synger på sidste vers. Det sker i eftermiddag.

Byrødderne skal tage stilling til ændringerne. Men embedsmændenes præsentation af sagen lider af en stor mangel, mener Velfærdslisten. I sagsteksten står der nemlig, at ændringerne ikke har nogen økonomiske konsekvenser.

“Men det passer ikke”, siger Kasper Fuhr Christensen fra Velfærdslisten.

“Det gør mig ærlig talt rasende, at man forsøger at holde det skjult for borgerne. Det er så uærligt!”.

I en mail til byrådet slår kommunaldirektøren fast, at Fuhr har ret. De nye udvalg står til at koste kommunekassen 2,25 millioner kroner i de fire år, som en byrådsperiode varer.

Men den kommende borgmester og ophavsmand til den nye konstitueringsaftale mener at det er nødvendigt med ekstra udvalg i forhold til den nuværende byrådssammensætning.

 

Klar strategi

Der er en helt klar strategi bag oprettelsen af de to nye udvalg, fortæller kommende borgmester Torben Hansen.

“Der er tale om en ekstraudgift på en halv million om året – og set i lyset at Randers kommune har en omsætning på seks milliarder om året, er det jo reelt ikke så mange penge”, konkluderer den kommende borgmester og han fortsætter:

“Randers har hele tiden holdt sig under den ramme der er sat af til udvalg, så set i lyset af det bruger vi ikke for mange penge”.

Man har netop delt Børn- og Skoleudvalget for at skabe mere fokus på folkeskolen og forbindelsen til ungdomsuddannelserne, fortæller Torben Hansen.

Udvalget bliver til Skole- og Uddannelsesudvalg og så bliver der et Børne- og Familieudvalg

“Der skal være en bedre overgang – vi bliver jo også – ligesom de andre kommuner – ansvarlig for den nye fgu fra 2019, og det kræver større fokus”, siger han.

Det har hele tiden været socialdemokratiets mål at sætte større fokus på folkeskolen og overgangen til ungdomsuddannelserne, pointerer den kommende borgmester.

Derud over kommer der også et udviklingsudvalg, der skal skabe sammenhæng i det fokus, der er på udviklingen af Randers kommune.

“Det handler om at se tingene i en helhed. Indtil nu har “Byen til vandet” levet sit liv i miljø og Teknik – vi skal have en samlet fokus på udviklingen i hele kommunen. Derfor har vi oprettet et Udviklingsudvalg”, siger han.