Torsdag indbød Langå Stationsforening til officiel åbning af byens nye kulturinstitution ”Station K”, hvor K’et står for knudepunkt, kultur, kaffe, kreativitet og meget andet

Grafikere, arkitekter, webdesignere, musikere og andet godtfolk vil frem over befolke stationen og blande sig med togpendlere og særligt denne torsdag var der fest, farver, taler og musik.

Arrangementet startede med fællessang, hvor efter Tom Nielsen og Anders Pedersen fra den nydannede stationsforening, sagde et par ord til de inviterede samarbejdspartnere.

De takkede blandt andet for den store mulighed for at åbne netop Station K. Den nye Stationsforstander Anders Pedersen, sagde:

“Det startede jo egentlig med at der var en flok musikere der manglede et sted at være. Nogle arkitekter havde også fået øje på bygningen og sammen satte de sig ned og fik stedet op at stå takket være DSB og Randers kommune. For det handler om at række ud og trække noget hjem. Noget en togstation kan og noget et samlingspunkt kan som dette”, sagde han ved åbningen.

Derefter åbnede borgmester Claus Omann Jensen stedet sammen med underdirektør i DSB Produkt Aske Wieth-Knudsen. Efter talerne spillede bandet Souvenirs.

Nyt samlingssted for musiske og kreative sjæle
Initiativtager, talsmand og stationsforstander for ”Station K” Anders Pedersen siger:

”Jeg har glædet mig til at vise ”Station K” frem sammen med de øvrige initiativtagere. På den korte bane er vores mål at bevare og revitalisere Langå Station, stationens tomme lokaler og indrette dem til brug for kontorfællesskab, mødelokaler og musikrum. Det langsigtede mål er at skabe et samlingspunkt i Langå for synergi, netværk og samarbejde og at bidrage generelt til udviklingen af kulturelt iværksætteri, som kan tiltrække både lokale og tilrejsende. På det mere konkrete plan kan jeg fortælle, at vi indtil videre i samarbejde med et regionalt spillested i Randers har haft en artist talk som del af Spil Dansk ugen, og at vi for en uge siden havde 90 personer indenfor til koncert med den legendariske amerikanske sangskriver Howe Gelb og hans band,” siger Anders Pedersen, der altså nu kan kalde sig stationsforstander.

Derfor fik han også ved indvielsen et par gaver fra den pensionerede DSB medarbejder Børge Sunddal. Han har været ansat på stationen i 60 år, og havde nogle bevingede ord med til dagen. Med sig havde han også en lygte og et skilt – ifald der skulle være uregelmæssigheder på Station K, sagde han. Gaverne vakte stor glæde hos stationsforstanderen og de fremmødte.

Igen vakt til live
Hos DSB ser underdirektør for DSB Produkt, Aske Wieth-Knudsen, også frem til samarbejdet og de nye tider på Langå Station:

”Vi har i DSB en række tomme og halvtomme bygninger rundt i landet, og dem arbejder vi målrettet på at leje ud, så de kan fortsætte med at være aktiver for lokalsamfundene. ”Station K” passer rigtig godt ind i vores tanker om, at vi gerne vil leje ud til lokale ildsjæle, som også har et samarbejde med de lokale kommuner og er forankrede i nærmiljøet. Stationsbygningen i Langå har stået uvirksom hen i lang tid, men jeg er sikker på, at dette initiativ kommer til genskabe livet i bygningen og oven i købet kommer til at bidrage til en positiv kulturel og kreativ udvikling i Langå,” siger underdirektør i DSB Produkt Aske Wieth-Knudsen.

Også den lokale Marie Frank gav en lille koncert ved åbningen i torsdags og byens borgere strømmede til for at se det kreative initiativ slå dørene op.