Lørdag aften var der lysshow på Randers Regnskov, for at sætte fokus på klimaproblemerne, der truer klodens dyr

 

WWF satte i aften fokus på jordens klimaproblemer med den globale event Earth Hour. Denne event er Randers Regnskov med i for at sætte fokus på hele klodens situation med den globale opvarmning. Din Avis fik en snak med Generalsekretæren i Danske WWF Bo Øksnebjerg.

 

Lysshowet tiltrak mange randrusianere og efter en halv time gik Regnskoven i sort i en time for at markere Earth Hour, som sidste år kunne fejre 10 års fødselsdag over hele kloden.

Men hvad nytter det at slukke lyset en time en gang om året?

”Selvfølgelig stopper problemerne ikke, ved at vi slukker lyset i en time, selvom det sker utrolig mange steder overalt på jorden. Mange ikoniske bygningsværker er også med – blandt andet Eiffeltårnet i Paris”, fortæller Bo Øksnebjerg.

”Vi sender et signal til beslutningstagerne om, at der skal gøre noget. Der er også mange private, der støtter op om idéen. Vi får op til denne dag mange henvendelser fra private, der ønsker at markere den ene time med at slukke for stikkontakten”, siger han.

Han har insisteret på at den danske udgave af Earth Hour skal afholdes i Randers Regnskov, da 90 procent af alle dyrearter lever i tropiske egne. Og af alle dyr i verdener hver sjette dyreart truet af at uddø på grund af klimaforandringerne.

”Man ved i dag, hvad det er, der skal til for at bremse klimaforandringerne og for at redde de truede dyr. Nu skal vi bare have beslutningstagerne til at handle også”, fortæller Bo Øksnebjerg, Generalsekretær hos WWF Danmark.

 

Derfor er det en god ide med Earth Hour, og derfor kan vi alle, som danskere, være med til at gøre en forskel. Og selvom vi bor her i Randers kan vi alle deltage i at redde kloden, før det er for sent – for det er allerede fem minutter i 12, mener Bo Øksnebjerg.

”Vi kan gøre noget for at stoppe udviklingen. Og vi har allerede sat inde mange steder rundt om i verdenen. Men vi skal have politikerne til at gøre noget også. 59 procent af befolkningen her i Danmark mener ikke at vores politikere gør nok for miljøet, og det kan man godt tænke over, når man står i stemmeboksen og skal sætte sit kryds”.

 

Som helt almindelig randrusianer kan du være med til at gøre en forskel, ved at slukke lyset denne ene time om året. Du kan også selv gøre noget i det daglige. Tag cyklen i stedet for bilen bare engang imellem, hav en kødfri dag om ugen, brug elsparer pærer og køb en elbil, hvis det er økonomisk muligt.

 

Rundt omkring i verden gør WWF et stort arbejde på at beskytte de truede dyr. I Australien er de store havskildpadder truet af udryddelse, alene fordi sandet de yngler i har skiftet temperatur.

”Det afhænger af sandets temperatur om de udklækker hanner eller hunner og i øjeblikket bliver der kun udklækket hunner. Det er et resultat af klimaforandringerne. Der går vi ind og sætter solsejl op eller flytter æggene, så vi også kan få nogle hanner udklækket. Ellers uddør arten for os”, fortæller Bo Øksnebjerg.

Også i Grønland er der sat ind. Fordi isen smelter søger isbjørnene nu ind i bygderne for at finde føde. Her er der oprettet patruljer, der kan skræmme bjørnene væk, så man ikke behøver at skyde dem

I Asien er man begyndt at plante skove igen, så der bliver rent faktisk gjort en hel del rundt omkring for at bremse udviklingen.

”Vi kan godt gøre noget, men der skal handles nu”, pointerer Bo Øsknebjerg.

 

Henrik Herold – direktør i Randers regnskov fortæller at man har arbejdet med WWF siden åbningen for 22 år siden og det er et naturlig samarbejde, da begge arbejder for at bevare naturen.

“Men det er første gang vi er med i et så spektakulært event som dette for at sætte fokus på de truede dyrearter og vores truede natur”, siger han.

Han tror på at det nytter at gøre noget – så man i det mindste kan sige at vi gjorde noget for at redde naturen.

“Naturen har været her millioner af år før år, og nu er vi ved at udrydde den – det er sket hurtigt”, siger Henrik herold.

“Vi skal have sat fokus på naturens tilstand og jeg personligt kan slet ikke forstår at vi ikke har en biodiversitetsminister. Vi ender med at gå til grunde”, mener han.

Så vi kan alle gøre noget i fællesskab men vi skal handle nu og som der bliver sagt i digtet der bliver læst op ved det store show, så skal vi tænke anderledes for eksempel når vi spiser:

“Prøve en bille – det kan blive den nye dille!”

I alt 187 lande er med i Earth Hour.