Lørdag formiddag adopterede Randers kommune inspektionsfartøjet Lauge Koch – det nyeste fartøj i den danske flåde. Det blev fejret med ceremoni på havnen og det gamle Rådhus

 

I weekenden troner det store inspektionsfartøj Lauge Koch sig flot ved havnen i Randers. Skibet Lauge Koch er opkaldt efter den danske polarforsker af sammen navn, og det er langt fra en tilfældighed. Inspektionsfartøjet gør primært tjeneste i Nordatlanten – omkring Færøerne og Grønland.

Langt hovedparten af Søværnets skibe er adopteret af danske kommuner. Det er en tradition gennem årtier for at knytte bånd og forståelse mellem livet på land og på søen. Randers har ikke haft et adoptionsskib siden 2009, hvor korvetten Niels Juel blev taget ud af tjeneste. Som adoptionsskib anløb Niels Juel flere gange Randers. Fremover kan borgere og gæster i kommunen glæde sig til at få besøg af Søværnets indtil dato mest moderne og fascinerende fartøj. Det blev søsat i december 2017.

Først var der parade og kransenedlæggelse ved mindeankeret ved Havnen. Dernæst gik Randers Pigegarde forrest i optog gennem byen med besætningen fra Lauge Koch og marinehjemmeværnet som bagtrop.

På Rådhuset blev alle mand modtaget med Blå Thor, champagne og kransekage og det var tid til den officielle del af dagen, hvor der skulle skrives under på de dokumenter, der fortæller at Lauge Koch nu officielt er adopteret af Randers.

“Det er en gammel tradition at byerne i Danmark anmoder om at adoptere et fartøj af søværnet. Det giver venskabsbyrelationer og er en kobling mellem land og sø”, fortæller orlovskaptajn på Lauge Koch Claus Gudbjerg.

I sin tale sagde borgmester Torben Hansen, at han er stolt over, at Randers fik lov til at adoptere fartøjet – ja det hedder ikke et skib. Allerede da det skulle bygges for fem år siden anmodede kommunen om netop dette, da kommunen ikke har været adoptionskommune siden korvetten Niels Juel blev taget ud af drift i 2009.

 

Lang historie

“Vi har en lang historie tæt forbundet med skibsfart. Siden tidernes morgen er skibe sejlet ind via Randers Fjord og lagt til ved kajen. Og her lægger skibe fortsat til fra den vide verden og det nærmeste nabolag. Vi interesserer os for skibsfart. Tilbage i 1946 anmodede Randers om tilladelse til at adoptere fregatten Niels Ebbesen. Det matchede på fornemmeste vis vores lokale helt Niels Ebbesen, som “vog” den kullede greve i 1340. Det blev begyndelsen til en lang tradition, som fortsatte med Niels Juel fra 1980-2009″, sagde Torben Hansen.

Han har selv været med til at sejle nordatlanten med blandt andet som gæst på Knud Rasmussen i en uges tid fra Thule til Qaanag, ned langs vestkysten, Asiaat og til slut Ilulissat.

“Jeg har oplevet professionelle og dedikerede besætninger – både på Knud, men også Triton, hvor jeg har været vestgrønlandsk gæst en uges tid og de fornøjelse og dybe samtaler en halv nat på broen kan lede med sig”, fortalte borgmesteren.

Undervejs sang Louise Svane to solosange – “Som en rejselysten flåde” og “Godhavnsvalsen”.

Orlovskaptajn Claus Gudbjerg takkede for den flotte gestus fra Randers Kommune og ser frem til at afrapportere fra togterne og aflægge Randers besøg engang ud i fremtiden.

Så blev der udvekslet gaver – Randers Kommune overrakte et smukt billede af Randers Havn, som kan hænges ombord på Lauge Koch og Randers Kommune fik en plade med inskription til ophængning på Laksetorvet. Fra Marineforeningen fik Kaptajnen Claus Gudbjerg overrakt barometre på en træplade, der kan videregives til de der bliver kåret som bedste kammerater ombord.

Så blev der skålet og ønsket held og lykke på togten til Nordatlanten.

Der er åben skib i dag lørdag fra 13-15 og i morgen søndag 20. maj fra 10-12. Det er gratis og alle er velkomne.