For første gang nogensinde kom jeg over Randers Bro på to minutter! Her er min personlige fortælling, fra da Dronning Margrethe besøgte Randers i 2023.

Dronning Margrethe nåede lige at besøge Randers i august 2023, inden hun abdicerer her i januar.

Og her får du mit største minde fra den begivenhed.

Jeg oplevede for første gang nogensinde at krydse Randers Bro på under to minutter!

Som en del af det talstærke pressekorps fra blandt andet Billed-Bladet, Ritzau, DR, TV2 Østjylland, Randers Amtsavis og andre lokale medier, stod vi journalister og fotografer sammenpresset på et lille stykke græs tæt på Den Blå Bro.

Her skulle Dronning Margrethe stille sig i en pæn positur, så alle pressefolkene kunne få det gode portrætfoto af majestæten.

Og det fik de mest professionelle fotografer da også. Selvom der blev bandet lavmælt undervejs, for vores nuværende regent er ikke altid så fotogen og venlig at stille sig lige præcis der, hvor motivet er allerbedst. Sådan er pressefolkenes lod.

Kongeskibet Dannebrog anløber Randers 31. august 2023. Det skulle vise sig at være det sidste officielle besøg fra vores dronning. Foto: Kian Johansen

Lokal hjælp

Med lidt hjælp fra den lokale Ritzau-fotograf, Bo Amstrup, og freelancefotografen Jakob Lerche, der tog billeder for Randers Kommune denne dag, så lykkedes det at få dronningen til at stå godt, så både bro og dronning kom til sin ret.

Da dronningen derefter drønede over Den Blå Bro i en stor golfvogn for at komme over til Tronholmparken, så blev der løbet igennem fra pressens folk. Vi nåede alle hurtigt hen til Randers Regnskovs udkant, hvor pressebussen holdt.

For vi skulle over Randers Bro. Før Dronningen.

Pressebussens chauffør vrikkede velvilligt med pedalen, og vi kom godt afsted mod broen.

Grønt lys mod højre. Alt var godt.

Børn i alle aldre var dukket op en augustdag i 2023 for at hylde Dronning Margrethe. Foto: Cecilie Bisgaard

Bro spærret

Men så trådte en politibetjent ud og spærrede vejen. Der måtte ikke køre flere biler over. Sandsynligvis af sikkerhedshensyn.

Panikken bredte sig mumlende i bussen. Fotograferne pillede ved deres linser, mens journalisterne tittede ud af ruderne.

Men så trådte Tildde Sønder Vindfeldt, der er kommunikationsmedarbejder for Kongehuset, ned på nederste trin i bussen, og fik chaufføren til at åbne døren. Derefter råbte hun:

»Det er pressebussen. Vi skal forbi. Jeg er dronningens kommunikationsmedarbejder!«

Kort efter dannede to af politiets motorcyklister fortrop og vinkede bussen frem. Den mumlende uro blev til glade udråb, da de vinkede os frem.

Hyggen var tilstede i Tronholmparken allerede før Dronning Margrethe dukkede op. Foto: Cecilie Bisgaard

Gear i hopla

Febrilsk kæmpede buschaufføren med gearerne, og bussen hoppede lidt, indtil han endelig fandt den rette position. Så røg vi over broen med sirener og blink og hele pivtøjet.

Randers Bro blev krydset på under to minutter i myldretiden en torsdag eftermiddag. Personlig rekord!

Endnu en betjent stod i vejen på den anden side, men vedkommende flyttede sig hurtigt og fik andre biler væk, så vi kunne dreje ind mod Tronholmparken. Imens kunne vi se Dronning Margrethe nærme sig fra Støberigade. Hun var tæt på krydset ved Århusvej.

Da bussen endelig nåede om foran Sparekassen Kronjylland, så bumlede alle ud af bussen med deres presseveste, linser, tasker og blokke med notater.

»Hvor skal vi hen?« spurgte de ikke-lokallendte pressefolk, og sammen med andre lokalkendte førte jeg vej.

Kan du fornemme de prustende fotografer bag ved linsen? Samtlige pressefolk nåede lige akkurat på plads, før dette billede blev taget. Foto: Kian Johansen

Prustende puls

I den tiltagende eftermiddagssol løb vi med al vores udstyr tværs gennem Tronholmparken – lige igennem den kæmpestore folkemængde, der stod forsamlet. Klar til at få et lille kig på majestæten.

Flere pressefolk sakkede bagud. De første nåede i position i vores tildelte område, der afgrænset af minestrimmel viste, hvor vi måtte stå. Stort set alle prustede og stønnede. De fleste svedte også, så dråberne trillede af ansigterne og armhulerne blev endnu mere våde.

Sekunder efter dukkede dronningen op. Hun fik fremvist Tronholmparkens parkour-anlæg og blev fortalt, hvordan RGF i den grad gør noget for frivillligheden og fællesskabet.

Jeg skal være ærlig og sige, at den første serie af billeder ikke blev så god. Pulsen skulle lige ned, før det blev til et par pletskud af Dronning Margrethes besøg i Randers.