I sidste uge valgte et flertal i børn- og familieudvalget at anbefale byrådet at vedtage nedskæringer på hele 2,4 millioner kroner om året på kommunens alleryngste børn. På trods af en lang række høringssvar, der i skarpe vendinger advarede imod at skære på børnene, fik nedskæringerne støtte fra Venstre og Socialdemokratiet.

De to partier lægger således op til at sløjfe den udvidede åbningstid, der blev indført sidste år. Dog med den tilføjelse, at forældrebestyrelserne lokalt skal kunne beslutte at beholde den udvidede åbningstid. Det lyder jo umiddelbart fint. Men problemet er, at fastholdelsen af den udvidede åbningstid skal betales med færre voksne til børnene.

Dermed overlades aben til forældrebestyrelserne. De skal vælge, om det er børnene, der skal betale prisen i form af færre voksne, eller om det er de mange forældre, der har brug for pasning i ydertimerne, der får regningen.

Socialdemokratiet og Venstre løber således fra ansvaret. Det kan de ikke være bekendt.

Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund (BUPL) har i mange år har råbt vagt i gevær, fordi pædagoger alt for ofte står alene med 18 børnehavebørn – eller endnu flere. Det er en brutal virkelighed for børnene, der må kæmpe om en plads på skødet eller en voksen hånd at holde i.

Vi ved, at det betaler sig at investere i flere uddannede voksne til de mindste børn. Det ved både Socialdemokratiet og Venstre. Det har de selv sagt til utallige vælgermøder. Men på trods af de fine valgløfter skærer de alligevel på børnene.

I Velfærdslisten og SF er vi lodret uenige i nedskæringerne!

Vi er derimod enige med formanden for BUPL Østjylland, Anne Grethe Rosenberg, når hun siger, at det er børnene, der betaler prisen.

Derfor kæmper SF og Velfærdslisten for, at der indføres en såkaldt minimumsnormering, der sætter et loft over, hvor mange børn en pædagogisk medarbejder kan stå med ansvaret for. Vi kæmper for, at der maksimalt skal være 3 børn per voksen i vuggestuen og 6 børn per voksen i børnehaven. Forskning viser nemlig, at der er brug for så mange voksne, hvis børnenes udvikling skal sikres.

Der er brug for, at politikerne tager ansvar for kommunens alleryngste borgere.

 

Kasper Fuhr Christensen, byrådsmedlem for velfærdslisten

og

Charlotte Broman Mølbæk, byrådsmedlem for SF og folketingskandidat