Når overskriften til dette indlæg, dukker op i politikernes begrundelse for en strukturændring af undervisningen af specialklasseelever, skal vi ikke bare være kritiske, men overordentlig kritiske og skeptiske.

Socialudvalget har kigget på to forslag til nedskæringer, der bl.a. får voldsomme konsekvenser for kommunens specialklasseelever.

Socialudvalgsformanden skrev, at det ikke er en spare øvelse. I samme tekst skriver han, at udgifterne til specialundervisning er steget mere, end politikerne havde regnet med.

Det opfattes af alle andre, som en spare øvelse, der vil gå ud over de allersvageste og sårbare i skolesystemet.

I mit univers er der nu en klar sammenhæng mellem nedskæring og besparelse.

Indrøm da for pokker hvad sagen handler om, nemlig at I ikke ønsker at betale, hvad det nu engang koster at hjælpe de udfordrede børn og deres familier til en bedre tilværelse.

Vi husker nok alle argumenterne for den ændrede skolestruktur: ”Det er ikke en spare-øvelse” udtalte et fremtrædende Venstre-medlem og ”det er for børnenes skyld” fremførte et ligeledes fremtrædende byrådsmedlem fra Socialdemokratiet.

 

Det allerværste politikere kan miste er troværdighed, – det skete så lige igen her.

I mine beskedne 25 år som folkeskolelærer i en almindelig folkeskole, har jeg også arbejdet med udfordrede elever, der havde brug for en del ekstra hjælp for at indlæring kan lykkes.

Små enheder, forudsigelighed, ro og tryghed er basis for undervisning til disse elever. Elever på specialskoler har – om nogen – brug for disse indlysende rammer for virkningsfuld og god undervisning.

Det store statslige skolereformprojekt, hvor næsten alle elever kunne blive inkluderet i almindelige klasser, har jeg aldrig troet på. Det var vist også sat i søen, som et kamufleret spare projekt. Det kæmper skolen med endnu.

Det er svært, at få kabalen til at gå op med mange udfordrede elever, der ikke selv kan kæmpe for deres rettigheder til god undervisning, mod politikernes omkostningstunge ønsker om projekter, der måske kan undværes, eller nedskaleres.

Jeg er bange for, at taberne bliver specialklassebørnene.

 

Poul Rubach
Medlem af Radikale Venstre
Bækkevej 28
Harridslev