Der er ikke antydning af konkurrence mellem de to foreninger, der arbejder med udbredelsen af rytmisk musik i Randers. Tværtimod, så samarbejdes der lystigt mellem Jazzens Venner og Bluesnight Randers

 

Sæsonen åbnes med en Kansas City Stompers-koncert torsdag 7. februar på Underværket arrangeret af Jazzens Venner. To dage senere, lørdag 9. februar, optræder Indra Rios-Moore samme sted ved Bluesnights sæsonstart, men Jazzens Venner er med på sidelinien.

”Det sidste skulle egentlig have været et arrangement, som begge foreninger stod for, men det var ikke praktisk muligt på grund af den nødvendige afrapportering til Statens Kunstfond”, fortæller Christian Borg, der er formand for både blues og jazz i Randers. To andre, Bodil Petersen og Kurt Helge Andersen, er også bestyrelsesmedlemmer i begge foreninger.

”På den baggrund er det nemt at samarbejde”, fortsætter Christian Borg. ”Vi har allerede for lang tid siden aftalt, at medlemmer i den ene foreninger har samme medlemsrettigheder, som man har i den anden, og vi arbejder løbende på at harmonisere og selvfølgelig først og fremmest udvikle det rytmiske musikudbud i Randers. Hos Jazzens Venner har vi en temmelig høj gennemsnitsalder, og det er en udfordring at skabe fornyelse uden, at de ældste mister interessen. Vi synes, at det er lykkedes indtil nu”.

 

Forskelligt billetsalg

En af udfordringerne går på, at man hos Jazzens Venner opererer med én billetpris for medlemmer og en anden for gæster, mens man hos Bluesnight har samme pris, idet der dog gives en kontant medlemsrabat til de, der har medlemskortet på plads. Bluesnight har netop tilføjet direkte billetsalg til sin nye hjemmeside, men Jazzens Venner aldrig har haft et forsalg.

Bluesnight har oplevet, at gebyrerne ved forsalg via de traditionelle udbydere var for store til, at det kunne betale sig at købe på forhånd, så nu sælger foreningen direkte fra sin hjemmeside uden gebyrer:

”Det er rart for os at kunne følge et forsalg”, fortæller Christian Borg.

”Ikke, at det er nogen betingelse – med mindre der er udsolgt – men fordi vi langt bedre kan planlægge og tilrettelægge en koncert, hvis vi har et fingerpeg om, hvor mange der kommer. Salen på Underværket kan vi indrette i forhold til det forventede publikumstal, så forsalg hjælper os. Hos Bluenight! For Jazzens Venner gælder det, at der med de differentierede priser er sværere at lave forsalg, men den udfordring løser vi nok også”.

Fælles for Bluesnight og Jazzens Venner er, at der er gratis adgang for unge under 25 år for at skærpe interessen for levende musik.

 

Danmarks populæreste?

Torsdag 7. januar optræder altså Danmarks måske mest populære jazzband gennem alle tider, nemlig Kansas City Stompers i stærkeste opstilling med Rikke Mølgaard som sangerinde.
Bandet blev stiftet af klarinettisten Niels Abild helt tilbage i 1951, og Abild er stadig en veloplagt og dygtig kapelmester, der hylder swing og traditionel jazz, men aldrig har holdt sig tilbage for at krydre sin musik med blues, pop og rock. Netop det elegante mix har gjort Kansas City Stompers til landets mest folkekære jazzorkester, hvis publikum rækker langt ud over traditionelle jazzkredse.

Kansas City Stompers har gennem årene benyttet sig af forskellige sangerinder, og i Randers er det den sprudlende og meget kompetente Rikke Mølgaard, der bestyrer vokalmikrofonen. Der er der ingen, der kan gøre ret meget bedre.

 

International komet

Den amerikanske sangkomet Indra Rios-Moore betragtes som en af tidens stærkeste jazz-blues-soul stemmer og har tre højt roste og prisnominerede albums bag sig. Den spændende og alsidige sangerinde er aktuel med sig fjerde album ”Carry My Heart”, der er produceret af den grammyvindende amerikaner Jay Newland, som bl.a. har været producer for Norah Jones. Indra Rios-Moore er svært at sætte i bås. Hun synger sange med et historiemæssigt indhold og blander genrer som jazz, soul, blues, gospel, R’n’B, americana og roots, der giver den amerikanske sanger sit helt eget udtryk. Mange af sangene skriver hun selv, men ikke så få er fortolkninger af numre, som andre har gjort til hitsange. Det gælder f.eks. svenske Robyn og topnavne som Curtis Mayfield, David Bowie, Pink Floyd, Steely Dan og selvfølgelig Duke Ellington.

På saxofon optræder Rios-Moore’s danske partner Benjamin Trærup. De to mødte hinanden i USA i 2007 og fandt sammen i både den musikalske og personlige kærlighed. Parret er nu bosat i Spanien, hvorfra de turnerer over hele verden. Bas og trommer håndteres af Thomas Sejthen og Knut Finsrud.

”Vi er meget stolte af at kunne præsentere et så stort internationalt navn som Indra Rios-Moore som er en vidtspændende blues- og jazzsangerinde, og Kansas City Stompers er jo bare ”toppen af poppen” indenfor dansk jazz, så det er to stærke udlæg her ved starten af 2019”, siger Christian Borg.

 

Dobbeltroller?

”Ja, vi er som nævnt en tre stykker med dobbeltroller, men det ser jeg ikke som et problem”, understreger Christian Borg. ”Dette set-up kom i stand, fordi det viste sig, at vi havde folk i Bluesnight, der var rigtig gode til at finde og sælge musikken, og så blev vi spurgt af Jazzens Venner, om vi kunne være interesserede i også at arbejde der. Sjovt i en alder, hvor man såmænd kunne være pensionist at blive kaldt ”de nye unge mennesker” hos jazzfolkene. Det giver da energi”.

Forskellen på blues og jazz er nok stor i sit udtryk på scenerne, men udgangspunktet er det samme. Det hele voksede ud af afrikansk/amerikanske rødder i New Orleans og de amerikanske sydstater i årene 1870 og frem, og lighederne er stadig store, selv om primært instrumenteringen er forskellig fra blues til jazz.