Hvert år ved denne tid kan man på diverse internater se en overvægt af killinger, der enten er blevet efterladt alene eller sammen med deres mor. Hos Tøstrup Kattehjem og Dyreværn tager man en stor del af disse killinger ind

 

Hvert år bliver 1000-1200 herreløse, syge, afkræftede og svigtede katte indleveret til Tøstrup Kattehjem og Dyreværn på Djursland. I sommerperioden er der en stor overvægt af killinger, og det undrer internatleder Mariann Betzer-Poulsen, at situationen ikke snart ændrer sig til det bedre, da der efterhånden er kommet meget stor fokus på vigtigheden af neutralisering.

“De fleste dyrlæger kører ofte med tilbud på neutralisering af katte – netop for at prøve at afhjælpe det store killingeproblem, så der er altså ingen undskyldning mere for ikke at påtage sig det ansvar at få sin kat neutraliseret,” forklarer Mariann Betzer-Poulsen.

Hos Tøstrup Dyreklinik koster det lige nu 700 kroner for sterilisation og 600 for kastration af katten. Det er naturligvis en engangsudgift, og så slipper man for uønskede killinger flere gange om året – da en ikke-neutraliseret kat godt kan nå at få tre kuld om året.

 

Ubehagelige eksempler på dumpning

De seneste uger er antallet af indleverede killinger steget drastisk, og lige nu er en meget stor andel af de cirka 300 katte på Tøstrup killinger. Man har oplevet at få indleveret 14 katte i alt på én dag.

Hos Tøstrup Kattehjem og Dyreværn er man vant til, at der i sommerperioden kommer mange killinger, men tendensen er desværre blevet, at måden, hvorpå folk skiller sig af med deres killinger, er blevet værre indenfor de sidste år.

For nylig blev et kuld killinger indleveret på Tøstrup, som var blevet fundet i en tilfældig families skraldespand, og killingerne var så små, at de knap kunne spise selv. Når så små killinger kommer ind, bliver Tøstrup nødt til at finde en ammekat, og hvis det ikke lykkes, må de selv flaske kattene op.

I medierne har man for nylig også kunnet læse om en episode, hvor et kuld killinger blev smidt ud af en kørende bil.

“Det er helt uforståeligt, hvordan folk kan få sig selv til den slags – og alt sammen bunder i, at folk ikke får neutraliseret deres katte. På et tidspunkt bliver det for meget, for dyrt og for uoverskueligt med de mange killinger, og så sker sådan noget her,” siger Mariann Betzer-Poulsen, som tilføjer, at de slemme sager desværre ikke har nogen sæson mere – de sker hele tiden.

 

Mange udgifter

De mange katte hos Tøstrup lige nu er både killinger, der er blevet fundet alene samt ejerløse missemødre med deres killinger. Da katte kan blive tidligt drægtige, er det ofte kun store killinger, som selv har fået killinger.

Hos Tøstrup tager man sig kærligt af de katte, der bliver indleveret. Kattene får et grundigt dyrlægetjek, nogle katte skal opereres, syes osv., mens det i andre tilfælde er nok med mad, varme og masser af kærlighed til at få kattene på højkant igen. Kattene skal også allesammen vaccineres, neutraliseres, øremærkes, have ormekur og loppekur. Så det er en omkostningskrævende opgave.

I nogle tilfælde kommer der mange katte ind på én gang, for eksempel i 2017 da Tøstrup hentede et meget stort antal herreløse og syge katte på Randers Havn.

“Den slags sker desværre oftere og oftere,” siger Mariann Betzer-Poulsen og fortsætter:

“I påsken havde vi en sag med 54 katte fra en familie, hvor situationen var løbet løbsk. Det var blevet alt for uoverskueligt for familien, som havde bedt om hjælp flere andre steder uden held.” Alle disse katte blev taget med tilbage til Tøstrup. De fleste af kattene skal igennem omfattende dyrlægetjek, og det ender med at blive rigtig dyrt i dyrlægeregninger og medicin.

Tøstrup Kattehjem og Dyreværn er ikke et statsstøttet internat og kan derfor kun overleve ved hjælp af donationer fra private samt nogle få fonde og legater. Mange internater siger stop til at tage flere katte ind lige nu, da der simpelthen ikke er hverken plads, kapacitet eller økonomi til det, men på Tøstrup indrømmer man, at det er svært at sige nej, når det drejer sig om en højdrægtig missemor, en syg og udsultet kat, eller et kuld moderløse killinger.

 

Fakta

Hvis man vil læse mere om Tøstrup Kattehjem og Dyreværn kan man gå ind på hjemmesiden www.toestrup-dyrevaern.dk eller på deres Facebookside. Her kan man også se billeder af mange af kattene samt læse nogle af kattenes historier.

Man kan desuden se, hvordan man selv kan støtte Tøstrup Kattehjems arbejde