Folkemødet i Randers i slutningen af august kommer der flere kendte ansigter fra den politiske og samfundsdebatterende scene.

 

Til åbningen kommer forfatter, journalist og samfundsdebattør Carsten Jensen med sit bud på, hvordan kommunestyret, det lokale demokrati og nærdemokrati vil have det de kommende 100 år.

“Vi er meget glade for, at forfatter og samfundsdebattør Carsten Jensen har sagt ja til at deltage i åbningen af Folkemødet her i byen,” fortæller Underværkets direktør Poul Jeberg, der har stået for kontakten til Carsten Jensen.

Foruden sit omfattende forfatterskab, der tæller ikke færre end 30 udgivelser af alt fra kritiske essays til rejsebøger og romaner, er Carsten Jensen kendt for at tale de svage og udsattes sag og som bidende samfundsdebattør med særligt fokus på miljø, integration og demokrati. Han skærer ind til benet, går til kanten og spidder det konforme. Hans personlige engagement brænder igennem i hans tekster og foredrag, og som oplægsholder kommer han ud over scenekanten, lover Poul Jeberg.

Ved åbningen af Folkemødet skal Carsten Jensen komme med et bud på, hvordan det går demokratiet de næste 100 år.

Politiske veteraner

Blandt de efterhånden mange oplægsholder, der har meldt sig på banen i forbindelse med Folkemødet om fremtidens lokaldemokrati i Randers i slutningen af august, er to af Danmarks største politiske veteraner, nemlig de to tidligere ministre og mangeårige folketingsmedlemmer Bertel Haarder fra Venstre og Marianne Jelved fra Radikale Venstre.

Folkemødet om fremtidens lokaldemokrati har under temaet ”Randers Kommune de næste 100 år – hvordan udvikler vi det lokale demokrati?” til formål – i anledning af 100 året for indførelse af det kommunale folkestyre i Randers – at sætte fokus på det lokale demokrati og dets fremtidige udviklingsmuligheder.

Folkemødet åbnes med et heldagsarrangement i Underværket lørdag d. 24. august. Det følges op med en række møder i Underværket om eftermiddagen søndag d. 25. august, mens der den følgende uge holdes flere eftermiddags- og aften-arrangementer forskellige steder i kommunen, blandt andet i Gjerlev Forsamlingshus.

Folketingets nestor 74-årige Bertel Haarder afslutter som oplægsholder folkemødets anden dag, søndag  25. august kl. 16.30-18.30, hvor temaet for mødet er ”Demokratiets vilkår anno 2019 – er demokratiet i frit fald? Hvordan ser fremtiden ud for demokratiet?”. Bertel Haarder har været minister i flere regeringer siden 1982 og været medlem af Folketinget i to omgange, først 1975-1999 og igen fra 2005 og frem til nu. Hullet i hans folketingskarriere skyldtes, at han i perioden 1994-2001 var medlem af Europa-parlamentet og parlamentets næstformand 1997-1999. Han vil være varmet godt op til at holde sit oplæg på folkemødet, da han kommer til arrangementet direkte fra Vivild, hvor han samme dag er hovedtaler ved årsmødet for valgmenighederne i Folkekirken.

Den tidligere politiske leder af Det radikale Venstre, Marianne Jelved, deltager i Folkemødet tirsdag 27. august, hvor hun er oplægsholder ved et arrangement i Gjerlev Forsamlingshus kl. 18.30-20.30, der som tema har ”Lokalsamfundenes rolle i fremtidens lokaldemokrati”.

Selv om Marianne Jelved er født et år og to dage før Bertel Haarder, har hun ”kun” været medlem af Folketinget siden 1987. Til gengæld har hun været folketingsmedlem uafbrudt lige siden. Marianne Jelved var kulturminister i perioden 2012-2015. Ved mødet i Gjerlev Forsamlingshus får Marianne Jelved selskab af Camilla Trampedach Schultz, Gjerlev, og kommunalforsker Roger Buch, Randers, som henholdsvis oplægsholder og opponent.

Bag folkemødet står Radikale Venstre, Velfærdslisten, SF, Beboerlisten, Enhedslisten, Randers Lejerforening, AOF, BUPL, FOF, Integrationsstyregruppen, Kulturelt Samvirke, LO Randers, Randers Amtsavis, Randers Bolig, Randers Lærerforening, 3F, Tøjhuskvarterets Venner, Det Konservative Folkeparti, Kristendemokraterne, SAM foreningen, Socialdemokratiet og Venstre.