Lørdag 31. august inviteres alle fra kommunen til stor fest hvor mangfoldigheden er i centrum – kom som du er, uanset hvor du kommer fra

 

Sådan lyder invitationen fra Scandinavia Restore Hope og FlexVirk. En forening og en virksomhed der arbejder for at ingen skal være ensomme – uanset hvor man kommer fra.

Det er Anne Stecher fra FlexVirk og Emmanuel Monsale fra Scandinavia Restore Hope, der er initiativtagere til festen, der er gratis at deltage i. Det kræver blot en tilmelding senest på fredag 16. august.

“Emmanuel og jeg snakkede om, hvordan vi kunne få flere til at mødes. Vi vil gerne have danskere og udlændinge fra de forskellige lande til at mødes. Så vi besluttede os for en kæmpe fest”, fortæller Anne Stecher

Emmanuel har erfaring med at arrangere sammenkomster for forskellige folkeslag. Han er selv fra DRCongo og kom til Danmark for ni år siden. Han har stået bag flere af de sammenkomster, der har været på biblioteket, og det var derfor heller i uvant for ham at stable denne fest på benene. Han har set hvad det gør ved de fremmødte, der kommer ud af busken i stedet for at sidde hjemme.

 

Trods af forskellighed

Med de strømninger, der kommer til os fra ind- og udland, mener arrangørerne, at det er på tide at invitere til kulturel brobygning i verdens navle: Randers.

Randers rummer efterhånden mange forskellige nationaliteter. Det er ikke kun syriske borgere, der er kommet til de senere år – også folk fra Afrika, Nepal, Sydamerika og Sri Lanka er blevet borgere i kommunen. Disse folk sidder mange gange for sig selv ude omkring i hjemmene, og for manges vedkommende har de svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet. De går på sprogskole, handler ind, men ellers tilbringer de tid i hjemmet med familien, uden at have kontakt til andre borgere, hvad enten de er danske eller fra andre dele af verden.

Det gør Emmanuel Monsale og Anne Stecher nu noget ved. Emmanuel er formand og initiativtager til Scandinavia Restore Hope – en forening, der går til kamp mod ensomhed.

“Det var egentlig først tænkt til udlændinge, der sidder alene, men det har vist sig at også danskere er ensomme og har brug for hjælp til for eksempel NemId og at læse breve fra det offentlige. Og fra kun at dække Randers Kommune, kommer vi nu meget bredere ud”, fortæller han.

Scandinavia Restore Hope har ligeledes haft cykelskoler, hvor fortrinsvis kvinder har lært at cykle – det kan mange af dem nemlig ikke, når de kommer til Danmark.

Førhen arrangerede hans forening en-to folkemøder om året, hvor folk fra hele verden samledes om mad og præsentation af deres kulturer.

“Jeg tænkte, at vi godt kunne bruge en kæmpe kulturfest, og vi snakkede så om, hvad det kunne være, for vi ville lave et arrangement her i 2019”.

Det samme tænkte Anne Stecher.

“Vi får flere og flere ansatte fra store dele af verden, og jeg vil gerne lave noget interessant for dem”.

Anne Stecher har den socialøkonomiske virksomhed FlexVirk, hvor hun formidler jobs til folk, der skal i beskæftigelse med løntilskud, fordi de er røget ud af det almindelige arbejdsmarked – måske på grund af sygdom eller måske på grund af personlige kriser. Derudover er der en forening “SØ Randers”, der laver arrangementer for målgruppen.

 

Kontakt til arbejdsmarkedet

“Emmanuel kom til mig, fordi han var visiteret til flexjob efter en ulykke på motorvejen. Og efter nogle snakke, blev vi enige om, at det var tid til en fest for alle”, siger hun.

Der er mange udlændinge, der længes efter at komme ind på arbejdsmarkedet, og det kan Anne Stecher til dels hjælpe dem med. Men det kræver også, at de har kontakt til omverden. Og det får man ikke, hvis man sidder derhjemme.

“Der er faktisk et hul mellem jobcentrets kurser og så mig, og det hul forsøger vi at fylde ud med foreningen SØ Randers. Og denne fest er også en måde at få kontakt til målgruppen på”, siger Anne Stecher.

 

En vej til integration

Festen er også et led i integrationen – og her kommer man ikke udenom, at kontakt til danskerne er væsentlig. Og danskerne er et svært folkefærd at komme ind på, siger Emmanuel Monsale.

“Jeg kan huske en kvinde fra Nepal, der kom til mig ved et af de første kulturmøder på biblioteket. Hun havde været her i Danmark i syv år, men kendte ikke nogen – hun gav mig et stort kram og takkede mig for, at hun endelig var kommet ud blandt andre mennesker”, husker Emmanuel.

Han mener, i og med at det er svært at lære sproget, er det også svært at skabe kontakt til danskerne.

“Når vi har kulturmøde, tvinger jeg dem til at snakke på tværs af landene – de skal ikke sidde sammen med andre fra de lande, de selv kommer fra, men møde andre – og så foregår snakken jo automatisk på dansk”, fortæller han.

De to synes, at der er mange krydsflader mellem dem – og også på tværs af de lande som er repræsenteret her i Randers.

“Og det arbejder vi så sammen på af forene”, siger Anne Stecher – Emmanuel nikker samtykkende.

Randers kommune har været dygtige til at spytte i kassen til denne fest og borgmester Torben Hansen har også meddelt, at han vil deltage i mangfoldighedsfesten lørdag 31. august.

I alt håber de to at 400 vil møde op – det er, hvad der er plads til i salen hos HF og VUC på Nålemagervej – festen starter kl. 13.00 og slutter kl. 17.00. Undervejs er der velkomsttaler, fællessang, spisning og underholdning fra blandt andet Congo, Syrien, Syd Sudan, Rwanda og Nepal.

Man skal melde sig til senest på fredag 16. august på info@srhope.dk eller sms på 51953297.

Alle nationaliteter opfordres til at deltage – også danskere. Festen og maden er gratis.