Racerunnere fra Randers Freja Paraatletik har hjemmetrænet under krisen og nogle af para-atleterne har vist stor fremgang. Det sociale samvær har dog været en mangelvare, og det har de kunnet mærke hos trænere og ledere.

Bevæg Dig For livet Randers har en vision om at gøre Danmark til den mest aktive nation i verden, og her spiller parasport en væsentlig rolle, da alle i Danmark skal have lige muligheder for at kunne være aktive. Aktivering af borgere med fysiske og psykiske lidelser samt handicap kan være en kompleks størrelse for mange foreninger, og en nedlukning som Corona gjorde ikke tingene nemmere. Denne gruppe af udøvere er desuden særligt sårbare overfor Covid-19 sammenlignet med andre grupper, da der ofte forekommer svagere immunforsvar og nedsat lungekapacitet. Derfor har Randers Freja Paraatletik også været meget opmærksomme på at tage alle forbehold in mente, så de kunne sikre sig de bedst mulige forudsætninger, for at undgå smitte.


En genåbning med succes

”Vores atleter har fået træningsprogrammer og racerunning-cykler med hjem, så de har haft mulighed for at holde sig i gang under krisen” siger Susanne Ladefoged, formand for Race Running og Para Atletik Randes Freja. ”Vi har desuden set, at nogle har forbedret sig, da de har haft mulighed for at træne på cykelstierne hver dag” fortsætter hun.

Para-atleterne er, efter genåbningen, mødt ind i hold af tre og haft en fast træner tilknyttet. Derudover har klubben spredt træningstiderne ud, i ønsket om at have så få samlet i klubben på samme tid, og dermed undgå unødig risiko for smittespredning. ”Alle vores atleter har været ekstremt gode til at efterleve de retningslinjer, der er blevet sat op. Vi har ikke haft et eneste smittetilfælde, og alle vores løbere skal have stor ros for deres indsats” fortæller Susanne Ladefoged.


Det sociale aspekt har manglet i foreningen

Selvom para-atleterne har haft mulighed for at holde formen ved lige, så har de manglet en del af træningen som betyder mindst ligeså meget som aktiviteterne – det sociale samvær. Den manglende sparring omkring træning, udvikling og støtte i de svære perioder har været nogle af de udfordringer atleterne har stået med. ”De har savnet at kunne mødes med ligesindede, vende verdenssituationen og hjælpe hinanden under træningerne” siger Susanne Ladefoged.

Klubben har også tænkt ud af boksen under krisen og blandt andet deltaget i virtuelle løb, hvor para-atleterne har mulighed for at løbe de fem kilometer på en selvvalgt rute, og derefter dele tiden med de andre deltagere. Klubben synes, at det har været en god måde at holde folk i ilden, og samtidig vise flaget.


Fakta

Din Avis sætter i samarbejde med Randers Kommune og initiativet ’Bevæg dig for Livet Randers’ fokus på bevægelse og foreningsudvikling. Det sker med en artikelserie over fire uger. I serien følger vi forskellige foreninger for at give inspiration til udvikling af det lokale foreningsliv. Anledningen er offentliggørelsen af ’Bevæg dig for Livet-puljen’, som lokale foreninger kan ansøge til inkluderende og innovative initiativer. Interesserede foreninger kan læse mere om puljen på www.bevægdigranders.dk

Bevæg dig for livet er et samarbejde med 20 danske kommuner – herunder Randers, Danmarks Idrætsforbund og DGI, med et fælles mål om at Danmark skal være verdens mest aktive nation.