Siden 2018 har lokale erhvervsfolk i samarbejde med Randers Kommune og kunstneren Erik A. Frandsen forsøgt at komme i mål med en ny attraktion i Randers, der skal forbinde Thors Bakke med Østervold.

KATHARINA ANDERSEN

Thorstrappen er på vej. Det ser nu ud til at blive en realitet indenfor få år, at Randers får en ny kunstattraktion.

En kunsttrappe, som skal forbinde Thorsbakke med Østervold, og som skal tiltrække både lokale, turister og beboere i området, er undervejs med en finansiering i ryggen på indtil videre 2,5 mio. kr. vedtaget i Byrådet.

Lokale kræfter bag

Projektet er startet af en gruppe lokale erhvervsfolk, som i samarbejde med KPC byg, der ejer grunden, Randers Kommune og den lokale kunster Erik A. Frandsen vil skabe en kunstattraktion i Randers Midtby, som skal give genlyd ude i verden.

Gruppen, som står bag projektet, kalder sig for Thorstrappekomitéen og drives af Søren Fischer, ejer af Randers Tandhjulsfabrik og Jens Nielsen, der driver Pedersen & Nielsen Automobiler.

Det private erhvervsliv har selv doneret 2 mio. kr. til projektet, og får altså suppleret med yderligere 2,5 mio. kr. fra Sundheds-, idræts- og kulturudvalget.

”DET ER EN INTERNATIONALT ANERKENDT KUNSTNER, SÅ JEG ER SIKKER PÅ, DET BLIVER EN ATTRAKTION.”

Jesper Kaas Schmidt, kommunaldirektør i Randers Kommune

International opmærksomhed

Byrådet i Randers Kommune ønsker nemlig, at Randers Midtby skal have et kunstnerisk udtryk, som kan skabe opmærksomhed på internationalt niveau også – og med den nye finansiering er projektet nu altså klar til at blive skudt i gang i det nye år.

Det forventes, at kunster Erik A. Frandsen, som i øvrigt er både født og opvokset i Randers, færdiggør skitsen til projektet allerede ved årets udgang, men det er endnu uvist, præcist hvad kunsttrappen kommer til at koste.

Projektet budgetteres til en start til 5 mio. kr. i alt, og så er en del af aftalen, at grundejeren KPC byg udfører byggeriet uden omkostninger for Randers Kommune og samtidig donerer både grunden og værket til Randers Kommunes Kunstfond, som altså herefter vil eje værket officielt.

Kompliceret projekt

Kommunaldirektør i Randers Kommune Jesper Kaas Schmidt fortæller, at projektet har været kompliceret, fordi der er tale om tre parter, som tager del i værket.

”Der er tale om et sammenskudsgilde med en entreprenør, som ejer området, og som skal bygge lejligheder i området, og som har et ansvar for at bygge selve trappen, så er der virksomheder i Randers, som gerne vil støtte et større kunstprojekt i byen på en central plads, og til sidst er der kommunen, som har givet de 2,5 mio. kr., for at det kan lykkes,” siger han.

Planen var oprindeligt, at projektet skulle være endnu større – og væsentligt dyrere – men kommunaldirektøren glæder sig over, at det nu ser ud til at komme i mål, om end det bliver et mindre værk.

”Det er en internationalt anerkendt kunstner, så jeg er sikker på, det bliver en attraktion. Det er et enormt centralt sted i byen, og det er en måde, hvorpå du slutter Østervold af. Det skal fuldende hele området, og her skal kunstneren forene en masse ting. Hvordan det ser ud i praksis, det aner jeg ikke endnu, det bliver den kunstneriske frihed, som afgør det, men vi glæder os meget,” siger Jesper Kaas Schmidt.

Han fortæller desuden, at Randers Kommune forventer, at byggeriet går i gang i det nye år.