Morten Messerschmidt er valgt som Dansk Folkepartis nye formand, og spørger man lokalformanden i Randers, er han den rette til at lede partiet frem i igen.

ANDERS MICHAELSEN

På et ekstraordinært årsmøde i Herning sidste søndag blev Morten Messerschmidt valgt til at overtage formandsposten i partiet. Årsmødet kom, efter at forgængeren Kristian Thulesen Dahl i slutningen af sidste år meddelte, han vil trække sig som partiets leder ovenpå et skuffende kommunalvalg, hvor Dansk Folkeparti fik halveret sine mandater.

Foruden Morten Messerschmidt var Martin Henriksen og Merete Dea Larsen stillet op som kandidater til formandsposten. I sidste ende var det dog Messerschmidt, der trak det længste strå. Af de 828 stemmeberettigede medlemmer, der var mødt op til årsmødet, stemte 499 på Morten Messerschmidt, mens Martin Henriksen fik 219 stemmer og Merete Dea Larsen fik 107 stemmer.

Og det var ifølge lokalformanden i Randers, Nicolai Estrup, det rigtige valg.

»Det er rigtig godt for partiet. Den linje som Peter (Kofod) og Morten (Messerschmidt) har valgt at sætte, den kan jeg kun bakke op om. Det er visionært og helt konkret,« lyder det ifølge lokalformanden, der på grund af corona selv var forhindret i at møde op til årsmødet.

Men havde Nicolai Estrup været i Herning, var det også Messerschmidt, der havde fået hans stemme:

»Det handler blandt andet om, at han har meldt klart ud, at får vi mulighed for at gå i regering, at så skal vi naturligvis gøre det. Og så har han italesat behovet for en klar linje. For det har været vævende. Man forsøgte sig jo med en strategi, hvor man kiggede over mod Mette Frederiksen – hvilket vores tidligere ledelse jo også har givet indrømmelser på, at det skulle man ikke have gjort. Man skulle også have væltet Lars Løkke og gået i regering. Alle de ting, der nu kommer frem, er jo noget, som baglandet har problematiseret under flere møder,« siger Nicolai Estrup.

…man skal gå ind og se på karakteren, af det man er dømt for. Og det er klart, er det en voldssag, så kan man ikke være formand. Men nu må vi jo se, hvad byretten siger, og så må det være op til et årsmøde at vurdere, om Morten (Messerschmidt) kan blive siddende.

Nicolai Estrup, lokalformand i DF Randers.

En ubekendt faktor

Mens baglandet i Dansk Folkeparti ifølge Nicolai Estrup er blevet taget alvorligt af Morten Messerschmidt, så har flere af partiets profiler på Christiansborg sået tvivl om egen fremtid i partiet ovenpå formandsvalget. Her tæller både navne som Liselott Blixt, Bent Bøgsted og Marie Krarup.

Sidstenævnte udtalte til Berlingske allerede tilbage i november:

»Jeg kan ikke støtte en dømt formand, jeg støtter Inger Støjberg, jeg kan også støtte Peter Kofod, han er en god mand. Men vi kan ikke have en dømt mand i spidsen for Dansk Folkeparti«, sagde Marie Krarup med henvisning til den MELD- og FELD-sag, hvor Morten Messerschmidt oprindeligt blev dømt skyldig, men som nu skal gå om.

For Messerschmidt blev tilbage i august sidste år dømt skyldig i at have svindlet med EU-midler og for at have begået dokumentfalsk. Men i december blev det så besluttet, at sagen skulle gå om, da dommeren, der havde dømt ham, blev erklæret inhabil, efter at have liket DF-kritiske opslag på Facebook.

Hvad der sker, hvis Morten Messerschmidt bliver dømt igen, er en ubekendt faktor, men spørger man lokalformand Nicolai Estrup, så er udkommet af sagen ikke afgørende for om Messerschmidt i så fald vil kunne fortsætte som formand.

Hvis han bliver dømt for svindel med EU-midler, kan han så også være formand for Dansk Folkeparti?

»Det er jo op til medlemmerne at vurdere det.«

Men hvad tænker du?

»Det kan han godt. Jeg vil ikke se noget som helst problem i det på trods af den MELD- og FELD-sag.«

Men hvorfor det, I betegner jo jer selv som et lov- og orden parti?

»Det er vi også, men jeg synes også, man skal gå ind og se på karakteren, af det man er dømt for. Og det er klart, er det en voldssag, så kan man ikke være formand. Men nu må vi jo se, hvad byretten siger, og så må det være op til et årsmøde at vurdere, om Morten (Messerschmidt) kan blive siddende,« siger Nicolai Estrup.

Får Morten Messerschmidt ikke udfordringer med at samle partiet, hvis han bliver dømt?

»Det tror jeg ikke, vi har i skrivende stund fået over 2.000 nye medlemmer siden årsmødet, så det tænker jeg ikke, han får problemer med overhovedet. MELD- og FELD-sagen har vælgerne og medlemmerne jo kendt til de sidste syv år, og jeg synes det er på sin plads, at vi får en afklaring, og så må vi komme videre,« siger Nicolai Estrup.