En hotline der kan svare på spørgsmål, formidling af privat indkvartering, og masser af hjælpemuligheder blev en realitet, da borgmester Torben Hansen mødtes med civilsamfunds-organisationer.

Randers Kommune opretter nu en hotline som vil være bemandet alle ugens syv dage. Her kan man henvende sig uanset, hvad det drejer sig om i forbindelse med ukrainske flygtninge – fx hvis der er brug for tag over hovedet eller mad på bordet. I hotline vil man videreformidle til de rette for at håndtere situationen og skaffe hjælp hurtigst muligt.

Det fortæller kommunen i en pressemeddelelse og efter at borgmester Torben Hansen mødtes med med civilsamfundsorganisationer fra hele Randers for at koordinere hjælpen til ukrainere, der er på flugt fra krigen i Ukraine.

I fællesskab med den frivillige gruppe, ”Værtsfamilie for ukrainske flygtninge – Randers” vil der nu blive koordineret og sikret tag over hovedet til dem, der er på vej til Randers eller allerede er ankommet. Bag gruppen står Kasper Honoré, som kommunen nu har indgået en aftale med om at formidle privat indkvartering. Samtidig er der oprettet emailen ukraine.bolig@randers.dk som kommunen besvarer, ligesom man nemt via en formular på kommunens hjemmeside www.randers.dk/ukraine kan man melde sig hvis man har plads til flygtninge.

Mad, tøj og hverdag

Samtidig er der også brug for mad, tøj og at få en hverdag, hvor børn der kommer hertil, kan få gode oplevelser. Og også her står civilsamfundet klar.

På mødet blev det også tydeligt, at flere organisationer allerede er i gang med at koordinere hjælp til Ukraine. Organisationernes erfaringer og input resulterede i en aftale om at vil man gerne være frivillig, kan man skrive til Ukraine.frivillig@randers.dk og så vil kommunen koordinere, at man bliver sendt videre til de rette organisationer.

Venligboerne Randers er klar med mad, tøj og muligheder for fællesskab. Den Blå Paraply stiller lokaler til rådighed og kan især hjælpe ensomme flygtninge, der kommer alene, mens Red Barnet Randers allerede er gået i gang med at tænke i aktiviteter for børn og familier, og Kirkens Korshær står klar med tøj.

Alle mulighederne vil blive samlet på kommunens hjemmeside, sådan at det er nemt at finde og formidle videre til dem, der har behov for det.

»Udviklingen i Ukraine udvikler sig fra time til time, og vi kender ikke omfanget af opgaven. Lige nu har vi som kommuner lovgivningen i mod os, men insisterer på at vi naturligvis skal hjælpe. Den opgave kan vi kun løse, hvis vi gør det sammen,« siger Torben Hansen.

Kijo