Foreningen for By- og landskabskultur i Randers Kommune har siden 2019 kæmpet for at få en af Randers ældste udendørs skulpturer placeret foran Tinghuset. Sådan noget gør man nok ikke igen, lyder det.

»Det er blevet et lille mareridt.«

Jan Nørskov Jørgensen, formand for Foreningen for By- og landskabskultur i Randers Kommune, har sammen med resten af sin forening, håndværkere og velvillige sponsorer arbejdet på at få det gamle springvand Iguanbryderne placeret et flot sted i Randers, efter at det i årevis har været i eksil, lige siden Water & Wellness blev bygget på Viborgvej i 2012.

LÆS OGSÅ Fem minutters foto: Biler ved springvand er svære at styre

LÆS Springvand førte til pullerter, streger og utryghed: »Det er et noget juks«

Nu står det foran Tinghuset, og drømmen var tydelig.

»Udgangspunktet var, at der ikke skulle være mere regulering, end der har været tidligere af pladsen. Så pladsen ligesom blev et smukt bindeled mellem Schousgade-kvarteret og det nye Thors Bakke derovre, hvor pladsen kunne fremstå som et åbent sted. Så efter vores mening er hele vores oprindelige idé med, at vi ligesom skulle have en åben plads med springvandet, den er jo væk,« siger han og tilføjer:

»Trafikken på Møllegade, Møllestræde og i Schousgade-kvarteret har sådan set fungeret udmærket i de sidste 30-40 år, uden at der er sket noget ved det. Altså, folk har kørt forsigtigt og har fundet ud af, hvordan man skulle placere sig på pladsen deroppe,« mener formanden.

(Artiklen er en del af flere artikler omkring den nye vejføring på Møllegade. Få det fulde overblik på side 10 og 11 i E-avisen)

Iguanbryderne

Springvandet ”Iguanbryderne”, der forestiller to drenge, der kæmper om et firben, er udført af Niels Holm og blev opstillet i 1908 på den daværende Frederiks Plads, nuværende Østervold.

Iguanbryderne er den tredje ældste udendørs skulptur i Randers.I 1962 blev det placeret på en mindre plads på Viborgvej, tæt på Randers Stadion og Randers Tennisklub.

Den blev taget ned i 2012, for at give plads til Water & Wellness.

Foreningen for By- og Landskabskultur i Randers Kommune har i ti år forsøgt at finde en ny placering til kunstværket og at få det renoveret.

Nu står det foran Tinghuset i krydset hvor Nørrestræde, Møllegade, Schousgade og Laurentiigade mødes.

De godt 1,7 millioner kroner til flytning og renovering kommer fra en gruppe af lokale borgere, der har indsamlet betydelige midler ved en række fonde.

Lokale virksomheder, pengeinstitutter, Randers Kommunes kunstfond samt Randers Kommune, har også bidraget økonomisk til projektet.

Er bryderne i vejen?

Nu er der blandt andet klistret to parkeringspladser lige op og ned af springvandet og opsat et parkeringsskilt, der spærrer for udsynet til springvandet, mener han.

»Vi sidder med en fornemmelse af, at springvandet er i vejen i hele det her projekt. Altså vi har jo arbejdet på den her springvandsskulptur, fordi den er en del af byens historie, og det er en vigtig del, som, vi synes, kunne genetableres på pladsen.«

Jan Nørskov er forundret:

»Jeg kan medgive, at der kan ligge nogle krav fra politiet eller anden side, om der skulle være en regulering af pladsen, men det har der altså ikke været i alle de år. Da Thor Bryggerierne eksisterede, foregik al ind- og udkørsel faktisk via Tinghuspladsen. Så vi kan jo ikke rigtig se, at en forøget trafikmængde kan være begrundelse for, at man har gjort, som man har gjort her.«

»Vores motivation for at gå ind i sådan nogle projekter fremadrettet, det ligger lige i øjeblikket på en meget lille sted. Men vi håber, at vi kan få en dialog med Randers Kommune omkring, hvad vi kan gøre for at gøre det her bedre.«

Vi befinder os på Møllegade i området omkring Tinghuset, Randers Arrest, sundhedshuset og biografen. Illustration: Kian Johansen via Datawrapper