Udgravningen er i sin spæde start, og museet arbejder med en deadline, så der har ikke været tid til at gennemgå en stor del af fundene. Derfor glæder arkæolog sig til at se, hvilke historier der gemmer sig i bakken.

AF CECILIE BISGAARD

Museumsinspektør og arkæolog ved Museum Østjylland Thomas Guntzelnick Poulsen er en glad mand. Ved det nye højhusbyggeri på Thors Bakke er der dukket tykke kulturlag op fra højmiddelalderen.

»Kulturlag er en samlet betegnelse for menneskelig aktivitet i ophobet form. Det kan for eksempel være, at man har sløjfet et hus, planeret det og bygget ovenpå uden at fjerne det gamle. Vi havde forventet at finde den slags i det middelalderlige Randers, men til vores alle sammens overraskelse dukkede det også op her uden for middelalderbyen,« siger han.

Kulturlagene er formentlig fra 1300- og 1400-tallet.

»Nogle steder har vi et kulturlag på fire meter, og det er ret interessant, fordi der normalt er stor fokus på middelalderbyen. Vi regner med, det her er forstadsbebyggelse, og det er der ikke arbejdet meget med. Det er derfor specielt at få fat i. Det giver en ny facet til byen, når vi kan undersøge det,« siger Thomas Guntzelnick Poulsen.

Der er fundet omkring 50 mønter fra 1400-tallet i jorden, hvor der snart kommer et højhus. Foto: Museum Østjylland

Aldrig set før

Udgravning har ikke stået på særligt længe, og indtil videre skal arkæologerne være færdige til uge 25. Så skal byggeriet videre – også selvom arkæologerne allerede tager hensyn til byggeriet og bygherrernes planer i deres arbejde.

Derfor har Museum Østjylland endnu ikke nået at kigge på de mange fund. Bortset fra de ting, som arkæologerne simpelthen ikke kunne holde fingrene fra.

»Vi har fundet en super-flot fod til noget, som ligner, hvad jeg bedst kan beskrive som en fod til en fonduegryde. Det er en bronzecirkel på 15 centimeter i diameter med et hul i midten. Der er kun to fødder på den, men der har været tre. Der har kunnet stå noget i den, eller måske har der været en olielampe under den. Sådan en har jeg aldrig set før. Den kunne vi ikke stå for at kaste os over med det samme,« siger arkæologen.

Arkæolog Thomas Guntzelnick Poulsen glæder sig til at se, hvilke fortællinger middelalderens efterladenskaber gemmer på. Foto: Museum Østjylland

En guldgrube

Arkæologerne har ved udgravningen fået hjælp af nogle metaldetektorbrugere. De har blandt andet fundet omkring halvtreds mønter fra 1420. Det har de kunnet se, da nogle enkelte af mønterne er blevet renset. Resten må vente på grund af museets deadline.

»Vi er kommet godt i gang. Vi har prioriteret og fået noget væk, og der sket noget. Lige nu sampler vi i bigbags, som vi pakker ud og gennemgår på vores magasin. Vi er blevet lidt overvældet over, hvor stor interesse der har været for udgravningen,« siger Thomas Guntzelnick Poulsen og fortsætter:

»Vi forventer, at kulturlaget må være materiale, der er blevet kørt ud af byen i 1300- og 1400-tallet. Det vil være en guldgrube af fortællinger om livet i Randers. Det er det, vi kalder materiel kultur. Og det har vi netop øget fokus på i arkæologien: hvad siger det om livet i byen – de efterladen skaber, vi har? Knust keramik, knogler fra mad, der er blevet spist, alle mulige små dippedutter i metal.«