Flere ukrainske flygtninge blev bogstavelig talt kørt direkte fra toget til lejlighed på Thors Bakke. Kommune og Nørresundby Boligselskab handlede hurtigt.

KIAN JOHANSEN

101 ungdomsboliger foran højhuset på Thors Bakke har fået en del flere beboere.

For nærmest over en weekend, er ukrainere på flugt fra krigen mod Rusland rykket ind i en hel etage.

Nørresundby Boligselskab har afsat 14 lejligheder ud af de 101 boliger til ukrainske flygtninge, efter at Randers Kommune henvendte sig i slutningen af sidste uge.

»De fik nøglerne til et par af lejlighederne, der allerede blev møbleret fredag og søndag morgen ringede de igen og bad om flere nøgler, for et par ukrainske familier var på vej til Randers med toget. Så de blev bogstaveligt talt hentet på stationen og kørt direkte op i en lejlighed,« fortæller Thomas Frølich, der er ejendomsfunktionær i Nørresundby Boligselskab med ansvaret for både ungdomsboligerne og de nederste lejligheder i højhuset på Thors Bakke, lige bagved.

101 ungdomsboliger står klar på Thors Bakke. Godt 50 er udlejet, mens yderligere 14 nu er udlejet til ukrainske flygtninge. Foto: Kian Johansen

No english

Han når at vise Din Avis rundt i en kort pause uden ringelyde, for hans mobiltelefon ringer konstant med nye meldinger om de nye lejere.

»De er alle sammen rigtig flinke. De smiler og virker taknemmelige over at være her. Men alt sammen er jo også nyt,« lyder indtrykket, mens han kigger over på en familie på fire, der er i gang med at flytte borde og senge ind i deres foreløbige hjem på 40 kvadratmeter.

Takket være kommunens centrale lager på Hvidemøllevej, hvor donerede møbler, bestik og andre effekter bliver samlet og pakket, så har man hurtigt kunnet møblere de spritnye lejligheder med de fleste ting en familie skal bruge i hverdagen.

12 af de 14 boliger er toværelses, med et mindre rum først for, en lang gang, hvor køkkenet befinder sig. Derefter munder gangen ud i en mindre stue, hvor der er adgang til bruser og toilet. Så det er ikke meget plads til en familie på fire.

Både kropssprog og smilene virker imødekommende, men det foregår uden ord, for forstår ikke engelsk, har Thomas Frølich opdaget.

De ukrainske flygtninge flytter ind i en helt ny lejlighed med to værelser på 40 kvadratmeter. Et rum, køkken, stue og toilet. Foto: Kian Johansen

Alle vinder

Cirka 50 af lejlighederne er udlejet i forvejen og man forventer, at endnu flere unge eller studerende vil komme til, når de unges studievalg afgøres i sommerferien. Der er daglige fremvisninger og ugentligt kommer nye unge lejere til, forklarer Lars Emborg, der er direktør for Nørresundby Boligselskab.

De 14 lejligheder med ukrainere er en win-win, mener han. Det har været svært at få gang i udlejningen af de nybyggede ungdomsboliger, erkender direktøren. Derfor omlagde man også det oprindelige formål, så alle unge kan flytte ind. Hvis du er studerende, er huslejen dog mindre.

»Det reducerer tomgangslejen, der er stadig masser af ledige lejligheder på de andre etager og så hjælper vi Randers Kommune med at løse et akut samfundsproblem,« fortæller direktøren.

Om de nyeste beboere bliver boende i et halvt, helt eller flere år, er ikke til at vide.

»Tanken er, at det er midlertidigt, men der er ikke aftalt hvor længe de kan bo til leje hos os, så det vil tiden vise.«

Ungdomsboligerne på Thors Bakke i karréen

Ungdomsboligerne er enten et-eller to-værelses og ligger i bygningen mellem højhuset og Restaurant Flammen.

Lejen er mellem 3.600 kroner for 45-48 bruttokvadratmeter til 3.965 kroner for 50 bruttokvadratmeter.

Der er en stor, fælles træterrasse, cykelparkering, vaskeri, fælleslokale samt depotrum. Desuden er der elevator, dørtelefon og nøglebrik.