I dag har forvaltningen ikke mulighed for at oprette særlige modtageklasser til flygtningebørn fra Ukraine. Det vil de gerne have.

CECILIE BISGAARD

Randers Kommune vil gerne oprette særlige modtageklasser til Ukrainske flygtningebørn. Forvaltningen vurderer, at det vil komme til at koste mellem 800.000 og 900.000 kroner per klasse. Der kan også komme ekstra udgifter oveni det beløb – blandt andet til indretning af klasseværelser.

Kommunens forvaltning forventer, at klasserne kan finansieres af de øgede indtægter, som kommunen får, når de modtager flygtning fra Ukraine. Derfor opfordrer de Skole- og Uddannelsesudvalget til at give grønt lys til muligheden for at oprette særlige modtageklasser, når det bliver nødvendigt. Den mulighed har forvaltningen ikke i dag.

Udvalget skal tage stilling til sagen på deres næste møde i starten af maj.

Dialog med skoler

I sagsfremstillingen til Skole- og Uddannelsesudvalget skriver forvaltningen følgende:

”Skolerne kan ikke længere forventes alene at kunne optage ukrainske flygtningebørn i de almindelige skoleklasser, og der vil derfor være behov for muligheden for at oprette særlige modtagelsesklasser, hvor nyankomne elever samles og undervises i basisundervisning i dansk som andetsprog.”

Det er meningen, at de ukrainske flygtningebørn skal have stort set alle deres timer i modtageklassen, men forvaltningen anbefaler, at de ukrainske børn i alle relevante sammenhænge skal være sammen med de almene klasser.

Hvis udvalget nikker ja til forslaget, vil de særlige modtageklasser blive oprettet efter behov i dialog med skolerne og med fokus på blandt andet kompetencer og kapacitet på de enkelte skoler.