Jimmy Veitland fra Randers var fanget på p-plads under snekaos. Købmand hjalp med overnatning og mad.

Anders Michaelsen, Lokalavisen Aarhus

Da snestormen ramte Østjylland og Randers onsdag og torsdag medførte det en del besvær for rigtig mange randrusianere. Men det fremkaldte også den hjælpsomme side hos mange.

På adskillelige lokale facebook-grupper kunne man bl.a. læse opslag, hvor folk tilbød at skovle sne, handle ind eller gør rent for ældre, der ikke kunne få besøg af hjemmeplejen.

Og et af de steder, hvor man i den forgangne uge virkelig blev nødt til at rykke sammen i bussen, var i landsbyen Mejlby. For aften og natten til torsdag var den lille parkeringsplads ved Min Købmand i landsbyen Mejlby nemlig fyldt op med biler. Og fyldt med mennesker, der ikke kunne komme hjem.

»Det startede jo egentlig med, at der kom et par stykker ind i butikken, som bare skulle have varmen, fordi de havde siddet fast længe, og skulle videre nordpå,« fortæller Kasper Fjellerup, som blot har været købmand i den nye dagligvarebutik i halvanden måned.

Flere skulle eksempelvis til Randers. Men vejene var enten spærret eller svært fremkommelige. Så flere var havnet på parkeringspladsen ved købmanden på kanten af Randers Kommune.

»Og der spurgte de så, om de måtte sove ude på parkeringspladsen i deres bil,« fortæller Kasper Fjellerup.

Men her tænkte den nyudnævnte købmand dog, at der måtte være en bedre løsning.

Den efterfølgende morgen var der stadig enkelte biler, der holdt ved købmandens parkeringsplads. Privatfoto

»Kære kunder….«

»Kære kunder. Er der nogen, der kan give husly til et par stykker, som sidder fast i deres biler på Mejlbyvej? Det må meget gerne være tæt på Min Købmand, så de ikke skal ud og gå for langt.«

Sådan skrev Kasper Fjellerup ved 18-tiden onsdag på Min Købmands facebook-side, og der gik ikke mere end få minutter, før de første lokale havde tilbudt et sted at overnatte til de strandede.

»Der var heldigvis en masse, der skrev og tilbød deres hjælp. Så der var nogen, der kom ind forskellige steder og overnattede og fik lidt at spise. Der var dog også nogen, der faktisk overnattede ude på parkeringspladsen. Men så kom en af naboerne eksempelvis ud med kaffe til dem i går aftes,« fortæller købmanden, der vurderer, at en god håndfuld fik husly som følge af opslaget.

»Jeg er ikke sikker på, at det var sket, hvis vi havde boet inde i Aarhus Midtby. Men altså det er jo nok det, små lokalsamfund som vores kan – der hjælper vi hinanden,« siger købmanden.

Helt umuligt

Og en af dem, der fik ly for sneen, var Jimmy Veitland fra Randers, som til dagligt arbejder ved Retten i Aarhus. Han var kørt tidligt hjemmefra om morgenen og kørte igen tidligt fra arbejdet omkring 14-tiden.

»I retningen mod Aarhus var der jo nærmest biler, der bare lå rundt omkring. Og det samme mod Voldum. Der kunne jeg også se, at det så helt umuligt ud. Det stod helt stille – med biler der holdt i grøften. Og der bakkede jeg,« siger Jimmy Veitland.

Han endte med at køre mod Mejlby, hvor han var forbi tankstationen for at få noget at drikke, og til sidst parkerede han ved købmanden, der lavede førnævnte opslag på Facebook.

Flere biler holdt stille eller sad fast ved Mejlbyvej – således så det ud tidlig torsdag morgen, 4. januar. Foto: Jeppe Tranberg Røge

»Vildt fremmede mennesker«

Og det opslag betalte sig. For kort tid efter – omkring 18-tiden – kom en nabo, der havde set købmandens opslag, og tilbød Jimmy Veitland og en anden, der var endt i samme situation, ly for natten. Et børneværelse blev således hurtigt lavet om til midlertidig sovesal for de to, der dermed slap for at sove i bilerne.

»Det har jo været super. Det var jo en seng at sove i, og vi er blevet så godt behandlet. Altså, vildt fremmede mennesker som bare kommer og siger; kom ind og få varmen og slap af, for der er alligevel ikke noget at gøre nu,« fortæller en taknemmelig Jimmy Veitland, der trods alt besværet med at komme hjem, også tager det hele som en oplevelse.

Jimmy Veitland kørte fra hjemmet i Randers kl. 7 onsdag morgen, og knap 27 timer senere kunne han så stille og roligt køre hjem igen.