I 17 år har genbrugsbutikken Futhi i Vorup indsamlet 4,5 millioner kroner til fattige familier og forældreløse børn i Afrika.

KIAN JOHANSEN

Det er blevet til langt over 4,5 millioner kroner til især forældreløse børn i Afrika, som de frivillige i Genbrugsbutikken Futhi på Skanderborggade i Vorup har indsamlet gennem de første 17 år.

»Det har været to mærkelige og vanskelige år i Futhi Genbrug med Corona lukninger, katastrofer i de to lande, hvor vi har vore projekter som får hjælp fra Futhi. Men trods disse vanskeligheder er vi taknemlige og stolte over, vi fortsat har kunnet sende hjælp ud til alle vore børn og unge, skoler og ikke mindst specielt nødhjælp til Mocambique og Malawi, som har været ramt af cykloner,« fortæller Bente Jørgensen, der er en del af den vennegruppe, der besluttede sig for at etablere en genbrugsbutik i Vorup i 2005.

Hun og ægtemanden Gunnar har boet i 20 år blandt swazi-folket i Eswatini (Swaziland) og har set hvordan apartheid, borgerkrig, uvidenhed, overtro og hungersnød har sendt millioner af mennesker i fattigdom.

»Når man har set det, kan man ikke lade være med at hjælpe.«

Uddannelse til forældreløse

»Midt i vanskeligheder og katastrofe er det dejligt at få melding om, at seks af vores unge på Kanana nu har taget studentereksamen og har søgt ind på universitet,« lyder det fra Bente Jørgensen.

Kanana er navnet på genbrugsbutikkens projekt i Maputo, hvor børn og unge er fundet på gaden og ingen forældre har. De seks børn kom på centeret i 2007 som ganske små og er nu på vej til en uddannelse.

»Mange som har været på Kanana er allerede kommet så langt, og vi er glade for, at vi som medarbejdere og kunder kan være med til at gøre en forskel i deres liv,« lyder det.

I Malawi er der desuden bygget en skole, med plads til 100 forældreløse børn, der får skolegang og mad hver dag. Og flere andre projekter støtter derudover mere end 200 børn i Malawi.

Genbrugsbutikken lå i det første leveår på Bøsbrovej, men flyttede derefter til Skanderborggade 39, hvor der tidligere lå en købmandsforretning. Den 17 års fødselsdag fejres tirsdag 31. maj, onsdag 1. og torsdag 2.juni med halv pris og gode tilbud.