Mandag 1. august åbner et dagtilbud for ukrainske børn i landsbyen Fårup nord for Randers. Daginstitutionen har fået navnet ”Børnenes Hus”.

Et væld af kasser med legetøj, store poser med ting til sandkassen og en masse fine brugte og nye møbler til indretning. Der bliver arbejdet på højtryk i Fårup Børnehaves forhenværende lokaler, der nu skal indrettes til ukrainske børn i Randers Kommune. Bygningen har stået tom, siden Fårups skole, SFO og børnehave blev samlet under samme tag i 2020.

»Det vigtigste er, at vi får skabt nogle gode legemiljøer for børnene. Legen er bærende, når man skal udforske nyt og bearbejde oplevelser, og det har alle børn brug for. Vi har fået rigtig meget legetøj og ting til indretning fra andre institutioner, så det er kun få nye ting, vi har været nødt til at købe,« siger Jette Elkjær, der bliver pædagogisk leder af Børnenes Hus i Fårup, i en pressemeddelelse.

På grund af et generelt pres på dagtilbudsområdet er Børnenes Hus etableret som en midlertidig løsning, så længe behovet er der. På nuværende tidspunkt er 16 ukrainske børn indskrevet i dagtilbud i Randers Kommune, og 11 står på venteliste.

Trygge relationer

Randers Kommune har hentet inspiration til rammerne i daginstitutionen for ukrainske børn fra et lignende tilbud i Aalborg Kommune.

»De bager blandt andet brød hver dag, fordi duften af nybagt brød er forbundet med noget positivt, og vi har tænkt os at gøre det samme i Børnenes Hus,« fortæller Anna Plovbøl Pedersen, der er leder af Børnefagligt Udviklingscenter i Randers Kommune, og hun fortsætter:

»Vi arbejder med tryghed på mange forskellige planer. Børnene kommer til at møde en helt anden kultur, end den de kommer fra. Vigtigst er at de oplever tryghed og får en god børnedag med leg og nærværende voksne.«

Ud over det danske personale er der ansat en pædagogisk medarbejder fra Ukraine, der allerede er ansat og begyndt at arbejde i en lokal daginstitution. Børnene bliver kørt til daginstitutionen i Fårup og afleveret ved deres bopæl igen. Forældrene har mulighed for at køre med og aflevere børnene i den første tid.

gs