Lars Brødsgaard Direktør i Daka ReFood

Lige nu er sommeren over os, og der er travlhed på restauranter og cafeer overalt.

Mens vi nyder livet og mulighederne for at gå ud og spise sammen efter flere års begrænsninger, rykker en vigtig deadline nærmere. For når rådhusklokkerne ringer det nye år ind den 31. december, træder nye lovkrav i kraft om virksomheders affaldssortering.

De nye lovkrav betyder, at virksomhederne skal sortere affald præcis som i husholdningerne. Det vil sige i ti fraktioner, herunder madaffald, plastik, metal, glas, pap, med videre.

Måske har din arbejdsplads helt styr på det, så er der ingen grund til at læse videre. Men hvis I ikke allerede er kommet i gang, er der god grund til at skrive det på to-do-listen til efter sommerferien, så I er klar og undgår kritisk tilsyn eller bøder i det nye år.

Madaffald er en af de største og vigtigste fraktioner i affaldssystemet. Når madaffaldet ikke bliver sorteret og genanvendt, går samfundet og ikke mindst landbruget glip af værdifulde ressourcer. Det har vi ikke råd til, for i den nuværende energikrise kan samfundet bruge al den biogas, der overhovedet kan fremskaffes.

Og landbruget tager gerne imod den gødning, der bliver tilbage efter bioforgasningen. For denne gødning kan erstatte handelsgødningen, der i øjeblikket er dyr og svær at få fat i. Ved at recirkulere næringsstofferne fra bord til jord er vi alle med til at sikre lækre afgrøder på tallerkenen både næste år og næste år igen.

Det er med andre ord en meget vigtig opgave, der er landet hos virksomheder. Men også en opgave, der kan virke uoverskuelig, for hvor skal man starte, hvad skal man gøre og hvor dyrt bliver det?

Bolden ligger hos den enkelte virksomhed, men der er hjælp at hente hos for eksempel Daka ReFood, som er klar med effektive løsninger, der nemt kan sættes i værk, og hvor alle krav til dokumentation, hygiejne og gode arbejdsrutiner er på plads. Løsninger, der er fuldstændig tilpasset den enkelte virksomheds behov og ønsker.

Løsningen behøver heller ikke at betyde ekstra omkostninger, for de nye ordninger kan finansieres af de penge, der spares på at komme af med restaffaldet i dag, så regnestykket går i nul.

Som sagt – deadline rykker nærmere – så hvorfor ikke få sat sorteringen øverst på to-do-listen, når efteråret banker på?