Anastasia Steffensen, snart 18, har skrevet knap hundrede sange og er i fuld gang med at realisere sin drøm om at komme ud og optræde.

ANETTE BONDE

I en alder af knap 18 år har Anastasia Steffensen, Kristrup, allerede skrevet næsten hundrede sange. Hun havde sin første solooptræden med sang og guitar for halvandet år siden, og det blev hurtigt til flere. Folk, der har hørt hende, kalder hende for et fantastisk talent med en fantastisk stemme.

»Siden jeg startede på ballet som seks-syv årig, har jeg vidst, at jeg skulle være performer. At jeg skulle være noget, hvor jeg viser mine følelser og udtrykker dem,« siger hun med et stort smil.

Som sangskriver arbejder hun intuitivt og på sine umiddelbare følelser.

»Når jeg skriver musik er jeg meget stemningsorienteret. Det er, hvad jeg føler i øjeblikket, og så forsøger jeg at sætte ord på. Nogle gange skriver sangen sig selv, og så analyserer jeg teksten bagefter. Det vælter ud med ord, og det giver mening, når jeg tænker over det. Det er terapi på højeste plan.«

Hun begyndte som nævnt at gå til ballet som seks-syv årig. Da hun var ni, begyndte hun på sangundervisning i musikskolen, og som 12-årig på guitar. Keyboard har hun også været omkring, og for nylig er hun begyndt at spille tværfløjte.

Anastasia optræder ved et arrangement ved Giber Å. Foto: Ole Jakobsen/den-utraditionelle

Demonstration for Ukraine

Anastasia Steffensen er født i og opvokset i Danmark med en ukrainsk mor og en dansk far. Hendes første optræden var ved en demonstration imod Ruslands invasion i Ukraine i foråret 2021, hvor hun selv meldte sig til at optræde. En af hendes sange handler netop om den russiske invasion, herunder et af versene:

»The dog is lose again.

Mothers lock their doors, count once more, as the fire aims on a friend.

From the other side children cries.

The dog is lose again.«

Siden kom hun til at spille ved flere demonstrationer, og efterhånden bliver hun også kontaktet og bedt om at spille ved andre lejligheder, blandt andet i forbindelse med et DR-projekt med at spille på højskoler for Ukraine.

»Det er virkelig eskaleret det seneste halve år.«

Fakta om Anastasia

Anastasia Steffensen fylder 18 om nogle få dage. Hun går på Randers Statsskole med musik og matematik som studieretning.Hun startede som 6-7 årig med at danse ballet. Som 9-årig begyndte hun på solosang på Randers Musikskole, som 12-13 årig begyndte hun på guitar, og mens hun har gået på gymnasiet er hun også begyndt at spille tværfløjte.

Trio blev et vendepunkt

Hidtil har hun optrådt solo, blandt andet for Studenterhus Aarhus. Herfra havde man igen bud efter hende ved et arrangement i Mølleparken i Aarhus 1. september. De fik imidlertid trio-versionen denne gang, idet Anastasia i mellemtiden har dannet en trio sammen med to af sine venner fra Randers Statsskole, stadig dog med Anastasias tekster og musik. Anastasia synger og spiller guitar, Frederikke Buje Eskildsen spiller slagtøj, og Esther Rokkjær synger og spiller bas.

Det var deres første optræden som trio.

»Det blev et vendepunkt. Det er fedt, god energi, og det er rigtig, rigtig sjovt at arbejde sammen med dem. Det er dejligt at se min musik vokse og komme til live med flere instrumenter. Jeg får set musikken på en ny måde, og det kræver også mere af musikken,« siger hun og tilføjer:

»Når det virker, er det en harmoni i energi, en fornemmelse, en rus af glæde igennem kroppen, en følelse af at det flyder, som musik jo skal.«

Indspiller demoer

Trioen, der kalder sig Anastasia Trio, vil indspille musikken i Anastasias hjemmestudie.

»I første omgang for at lave demoer, som forhåbentlig kan give adgang til et rigtigt studie. Der er lang vej endnu, men jeg tager det, som det kommer.«

På gymnasiet er Anastasia også med, hvor musikken er. Ved sidste års musical på Randers Statsskole havde hun hovedrollen i ’Legally Blonde’, og i år spiller hun bordelmutter i ’La Vie Boheme’.