Sprøde lirekassetoner på Rådhustorvet en solbeskinnet tirsdag eftermiddag fra ‘lirekassemanden’.

ANETTE BONDE

Medarbejderne på Din Avis fik en tirsdag eftermiddag et skønt genhør med gamle slagere. ’Admiralens Vise’, ’Åh disse minder’ og mange andre evigtgrønne sange slyngede sig med sensommersolen op mod de åbne vinduer på Rådhustorvet 4.

Et kig ud på pladsen: en kaffevogn, bænke med folk der snakkede, forbipasserende med tilsyneladende rigtig god tid til at nyde eftermiddagen. Og så lirekassemanden der drejede sin lirekasse. Malerisk. Den rene idyl.

Det kaldte på et besøg af en reporter.

»Kald mig for Nisse«

Niels Olav Segalt, 78, standser beredvilligt lirekassehåndtaget midt i ’Københavnermarch’.

»Jo, det er da ok, at du tager et billede af mig. Kald mig ’Nisse’, det plejer jeg at blive kaldt på grund af mit skæg,« siger han.

Nogle fra publikum på torvet har set ham før. Det kan muligvis være på et af de plejecentre eller behandlingssteder, han bliver bedt om at komme og spille på, eller måske har de set ham med sin lirekasse på gaden.

»Så spiller jeg ’på hatten’.«

Han kommer også gerne ud til private sammenkomster.

»Ja, alle steder, hvor man gerne vil have noget nostalgisk musik. De bestemmer selv, hvornår de bliver trætte af at høre på det, så går jeg igen.«

’Slået til lirekassemand’

’Nisse’ er tidligere typograf på Amtsavisen. Efter at han 6. juni 2005 blev ramt af en lastbil på Aarhusvej, blev han så medtaget, at han måtte takke ja til invalidepension.

»Du må gerne skrive, at jeg blev slået til lirekassemand,« siger han med et blink i øjet.

Det var ellers alvorligt nok. Fysisk blev han sat helt ud af spillet i lang tid, og en professor i neurologi havde følgende besked til ham:

»Herfra får du din pension. Prøv så at komme tilbage til livet.«

Nisse fortæller, at begrebet ’Slået til lirekassemand’ stammer fra Christian den Fjerdes tid. De soldater, der blev såret i kongens tjeneste, blev af kongen og hans sværd slået til lirekassemænd, på linje med dem, der blev slået til riddere. Så fik de en lirekasse og kunne på den måde opretholde livet og vejen.

»Ja, Kong Christian den Fjerde byggede Rundetårn og Regensen. Og han indførte også den allerførste form for invalidepension.«

Mange kender ‘Nisse’ fra hans spil på gaden eller på plejecentre og andre institutioner. Foto: Anette Bonde.

»Hvad har du gang i«

Da førligheden begyndte at vende tilbage i 2008, fik Nisse ideen til at køre ud i byen med musik. I første omgang byggede han sit gamle stueorgel om til et skab, som han så satte sin grammofon med fjeder ind i. Da hans yngste datter så det projekt, stillede hun spørgsmålet:

»Hvad har du gang i,« og tilføjede:

»Lirekassen er da opfundet.«

Hun kontaktede en lirekasseforening, og efter nogen tid ringede formanden og fortalte, at han var faldet over en lirekasse, en tysk Hoffbauer Göttingen, til 75.000 kroner. Nisse slog straks til.

»Jeg havde jo fået en pose penge fra forsikringen.«

Hjælper hvor han kan

Igennem årene er det blevet til masser af gode og sjove oplevelser med lirekassen. Ved en enkelt lejlighed har Nisse spillet med entertaineren Jacob Haugaard, og en anden gang var han på plakaten ved samme arrangement som duoen Lasse & Mathilde. Det blev selvfølgelig til en hyggelig snak i garderoben.

Han taget livet og dagene, som de kommer, og hjælper hvor han kan, fortæller han, blandt andet som besøgsven i Ældre Sagen.

Nisse starter sin dag med morgenkaffe i Kirkens Korshær i Slotsgården, og bliver måske hængende lidt og snakker med de andre eller kigger på, som når der forleden blev spillet petanque og bowling. Derefter:

»Så går jeg ud og spiller, eller tager hjem og laver noget.«