Svagtseende Phillip fra Hobrovejens Skole stod bag udsmykning af kunstfrø for 19 år siden. Nu har hans klasselærer Hanne Gram shinet den op igen. Og Phillip vender tilbage for at indvie den.

KIAN JOHANSEN

Husker du de 150 kunstfrøer i beton?

De blev for 19 år siden udsmykket af et utal af kunstnere, skolelever og andre lokale. En af dem blev endda udsmykket af Prins Henrik og står stadig i forhallen i Randers Regnskov.

En anden, frø nummer 13, står i Seniorandelsboligforeningen Brynhildsparken, der ligger med facade ud til Mariagervej og nok er bedre kendt som stedet, hvor Randers Mælkecentral lå i gamle dage.

Her har frøen stået, siden naboen, Sparekassen Kronjyllands afdeling på Mariagervej, skænkede den til den dengang nybyggede andelsboligforening i 2003.

Sådan så frøen ud for 19 år siden. Foto: Kian Johansen

En sød dreng

11-årige Phillip Bygballe Poulsen fra Hobrovejens Skole fik lov til at udsmykke den og nu vender han som 31-årig tilbage for at navngive frøen næste lørdag til et privat arrangement, fortæller Knud Hansen, bestyrelsesmedlem for Brynhildsparkens 68 lejligheder.

Og det er Hanne Grams fortjeneste. Skolelæreren på Hobrovejens Skole i over 40 år, var Phillips klasselærer og hjalp ham med at male frøen dengang.

»Jeg husker stadig hans spinkle fingre og lyse stemme, han var en sød dreng,« fortæller Hanne Gram, der ofte måtte læse højt for den svagtseende dreng, der var den næstyngste ud af en børneflok på syv. Hanne har været skolelærer for fire af dem, så hun kendte familien godt. Og sidste år fik hun et brev, der inviterede hende til Phillips bryllup.

»Der stod, at jeg havde betydet meget for ham gennem tiden, så han ville gerne have mig med til brylluppet,« fortæller Hanne Gram snøftende, for tårerne presser sig på ved tanken.

Phillip havde engang 10 procents syn, nu er det på 5 procent.

»Han gik lige forbi mig i kirken, for han kunne ikke se mig. Men da jeg åbnede munden udenfor kirken, så kan du tro han kunne finde mig,« smiler Hanne Gram ved tanken.

’Kys Frøen’

’Kys Frøen’ var en kunstudstilling i 2003, hvor 54 kunstnere fra Randers og omegn udstillede.

’Frøen’ var betonkugle, delvist formet som hovedet på en frø og med en vægt på cirka 700 kg.

Udover de etablerede kunstnere, deltog også børn, foreninger, virksomheder m.fl. med at udsmykke de mange beton-frøer, som efterfølgende er blevet placeret rundt om i Randers.

H.K.H Prins Henriks frø er udstillet i Randers Regnskovs forhal.

Det var billedhugger John Bredahl fra Randers, der sammen med daværende erhvervschef Gotfred Nissen stod bag ideen. Året før blev der fremstillet ’Jyske heste’ hos Fårup Beton.

Det skete i anledning af Randers 700 års købstadsjubilæum i 2002.

De 150 frøskulpturer fulgte i 2003, der var et fundraisingsprojekt under Rotary.

John Bredahl er oprindeligt uddannet smed, maskinarbejder og maskiningeniør og har tidligere haft sin egen virksomhed, men siden 1995 har han arbejdet som designer og billedhugger.

Barndomsveninden Aase Hesselbjerg førte Hanne Gram tilbage til frøen som skolelæreren havde hjulpet med at male for 19 år siden. Foto: Kian Johansen

Den frønnede frø

Og så skal vi ud til frøen, der lidt frønnet stod og bød gæster velkomne til Brynhildsparken. Her kan man først flytte ind efter, at man er blevet 50 år og for tiden bor der omkring 100 beboere mellem 50 og 87 år. Alle hjælpes ad med at vedligeholde de grønne områder og der er underjordisk parkering, tennisbane, et havehus til kortspil, fitnessrum, mulighed for overnattende gæster, samt et selskabslokale.

Flere års sol og vind havde gjort sit ved frøen.

»Hvad hulen. Det er jo Phillips frø….«

Sådan lød det, da Hanne Gram skulle på besøg hos barndomsveninden Aase Hesselbjerg, der for år tilbage var flyttet ind i Seniorandelsboligforeningen.

De to var opvokset i kvarteret omkring Sennelsgade og Fyensgade tilbage i 1960’erne og havde genoptaget venskabet.

Så da Hanne genså frøen, opstod langsomt ideen om at shine den op.

Og det brugte Hanne så en del tid på.

Siddende på en stol ude i det fri, i alverdens vejr fik hun langsomt givet frøen mere farve tilbage, nænsomt efter Phillips oprindelige tanker.

»Der har været en del snak med naboerne. De har fulgt med og tilbudt kaffe og læ og vi har fået en masse snak om frøens udseende. Blandt andet de hvide øjenbryn,« smiler Hanne Gram der fandt malingen hos HC Farver på Lucernevej og malede efter et billede taget lige efter indvielsen.

»Da jeg kom og bad om hjælp til at finde ud, hvad frøen var malet med, så siger ekspedienten, at det kan hun godt huske, for malingen var købt hos dem. Tænk, at hun stadig kunne huske det.«

Aase Hesselbjerg førte Hanne Gram tilbage til frøen som skolelæreren havde hjulpet med at male for 19 år siden. Foto: Kian Johansen

Frøen får et navn

Så lørdag 8. oktober bliver den nymalede frø genindviet med taler, drikkevarer og besøg af Phillip Bygballe Poulsen, der står for navngivningen af frøen. Der har nemlig været afholdt en intern navnekonkurrence, fortæller Knud Hansen, medlem af bestyrelsen for Brynhildsparkens 68 seniorboliger.

»Og underligt nok, så er der flest drengenavne i spil, en frø kan åbenbart ikke være hunkøn, afslører han.«