Folketingsvalget er udskrevet, og partierne er klar til valgkamp. Her er listen over nogle af de østjyske folketingskandidater, som tæller flere store profiler.

Onsdag klokken 13.02 udskrev statsminister Mette Frederiksen (S) valg ved et pressemøde på Marienborg efter flere måneders spekulationer.

I Østjylland er der mange markante kandidater, som stiller op til folketingsvalget, som skal foregå tirsdag den 1. november.

Her er nogle af dem:

Socialdemokratiet

Socialdemokratiet i Østjylland stiller igen op med tidligere Aarhus-borgmester og nuværende finansminister Nicolai Wammen på holdet, og ved det seneste valg i 2019 fik partiet valgt syv østjyske medlemmer til Folketinget.

Her er nogle af Socialdemokratiets østjyske kandidater:

Nicolai Wammen
Jens Joel
Leif Lahn Jensen
Camilla Fabricius

Venstre

Venstre i Østjylland kan mønstre partiets formand, Jakob Ellemann-Jensen på holdet over folketingskandidater. Det bliver hans første valgkamp som formand for Venstre. Partiet fik ved det seneste valg i 2019 valgt seks folketingsmedlemmer i Østjylland, men to af dem er ikke på listen til det kommende valg. Britt Bager er skiftet til De Konservative, og Fatma Øktem har besluttet ikke at genopstille. Den tidligere håndboldtræner og håndboldspiller Erik Veje Rasmussen stiller op.

Her er nogle af Venstres kandidater:

Jakob Ellemann-Jensen
Michael Aastrup Jensen
Troels Lund Poulsen
Heidi Bank
Erik Veje Rasmussen
Louise Louring

De Radikale

Morten Østergaard, Katrine Robsøe og Anne Sophie Callesen var partiets gevinst ved valget i 2019, men siden har Morten Østergaard forladt politik og er blevet erstattet af Susan Kronborg. Anne Sophie Callesen er denne gang opstillet på Sjælland, mens partiets politiske ordfører, Andreas Steenberg, nu stiller op i Østjylland, hvor også regionsrådsmedlem Hanne Roed er på stemmesedlen.

Her er nogle af De Radikales østjyske kandidater:

Andreas Steenberg
Katrine Robsøe (FT-medlem)
Susan Kronborg
Hanne Roed

SF

SF fik valgt to folketingsmedlemmer i Østjylland ved valget i 2019: Kirsten Normann Andersen og Charlotte Broman Mølbæk, men på den østjyske stemmeseddel vil der denne gang være tre folketingsmedlemmer, da Rasmus Nordqvist i perioden er skiftet fra Alternativet og nu stiller op i Østjylland.

Her er nogle af SFs østjyske kandidater:

Kirsten Normann Andersen
Charlotte Broman Mølbæk
Rasmus Nordqvist
Anna Brændemose

Dansk Folkeparti

Ved valget i 2019 fik Dansk Folkeparti valgt Hans Kristian Skibby og Mette Hjermind Dencker i Østjylland, men førstnævnte er skiftet til Danmarksdemokraterne, og Mette Hjermind Dencker stopper i politik.

Her er nogle af Dansk Folkepartis østjyske kandidater:

Anders Vistisen
Nick Zimmermann
Michael Nedersøe
Kim Christiansen

De Konservative

Partiet har i øjeblikket to folketingsmedlemmer valgt i Østjylland, og det er Mona Juul og Britt Bager, hvoraf sidstnævnte blev valgt for Venstre i 2019, men siden har skiftet til De Konservative. Hun opstiller dog ikke i Østjylland. Blandt kandidaterne er folketingsmedlem Marcus Knuth, der er tidligere Venstre-medlem, og Isabella Arendt, tidligere landsformand for Kristendemokraterne.

Her er nogle af De Konservatives østjyske kandidater:

Mona Juul
Marcus Knuth
Charlotte Green
Isabella Arendt
Heidi Printzen

Liberal Alliance

Partiet fik sidste gang valgt én kandidat i Østjylland, og det var Ole Birk Olesen, der denne gang stiller op i København. Partiet har opstillet ni kandidater i Østjylland – deriblandt partileder Alex Vanopslagh, der tidligere har været opstillet i Vestjylland.

Her er nogle af Liberal Alliances østjyske kandidater:

Alex Vanopslagh
Jens Meilvang
Louise Brown
Lisa Perkins

Nye Borgerlige

Partiet med Pernille Vermund i spidsen fik ved valget i 2019 valgt Lars Boje Mathiesen i Østjylland. Han er tidligere byrådsmedlem og skolelærer i Aarhus og stiller også op i Østjylland, denne gang som spidskandidat for partiet.

Her er nogle af Nye Borgerliges østjyske kandidater:

Lars Boje Mathiesen
Inger-Marie Tryde
Lars Axel Nielsen
Karina Kirk

Enhedslisten

I Enhedslisten har der været flyttedag. Den politiske ordfører Mai Villadsen, der stillede op i Nordsjælland i 2019, stiller nu op i Østjyllands Storkreds. Samtidig er Søren Egge Rasmussen, der ellers var en af Enhedslistens østjyske stemmeslugere i 2019, opstillet i Sydjylland.

Her er nogle af Enhedslistens østjyske kandidater:

Mai Villadsen
Anne Hegelund
Jesper Yde Knudsen
Rasmus Bøgh Vinther

Alternativet

De to største stemmeslugere i Alternativet i Østjylland fra 2019, Torsten Gejl og Mira Issa Bloch, stiller igen op i den østjyske storkreds.

Her er nogle af Alternativets østjyske kandidater:

Torsten Gejl
Mira Issa Bloch
Mads Damgaard Mortensen
Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen

Danmarksdemokraterne

Tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs nye parti stiller op til valget med få måneder måneder på bagen.

Her er nogle af Danmarksdemokraternes østjyske kandidater:

Hans Kristian Skibby
Linda Englyst
Lone Glarbo
Ulrik Knudsen

Moderaterne

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussens nye parti blev stiftet den 5. juni i år. Det er altså første gang, partiet stiller op til folketingsvalget.

Her er nogle af Moderaternes østjyske kandidater:

Tobias Grotkjær Elmstrøm
Henrik Rejnholt Andersen
Peter Have

Frie Grønne

Partiet blev stiftet i september 2020 af tre tidligere medlemmer af Alternativet: Sikandar Siddique (partileder), Uffe Elbæk og Niko Grünfeld.

Her er nogle af Frie Grønnes østjyske kandidater:

Niko Grünfeld.
Mohamed Abdikarim
Karina Dammand

Kristendemokraterne

Partiet er i øjeblikket repræsenteret i Folketinget af Jens Rohde, der i 2021 skiftede fra Radikale til Kristendemokraterne. Jens Rohde har dog efterfølgende meldt ud, at han stopper i politik.

Her er nogle af Kristendemokraternes østjyske kandidater:

Henrik Hjortshøj
Birgit Jakobsen
Hanna-Maria Lyng
Nils-Erik Mulvad