Begrænsning på byttepenge har været i strid med kontantreglen.

AF JEPPE RAFN

Fra 7. juni var der ikke længere nogen begrænsning for, hvor mange byttepenge en passager kan få tilbage i bussen.

Buschauffører i Danmark må ikke længere afvise passagerer, der ønsker at betale kontant for en busbillet, med den begrundelse, at chaufføren ikke kan give byttepenge tilbage ud over til nærmeste hundrede kroner.

Hidtil har buschaufførerne kun taget imod beløb op til nærmeste hundrede kroner, men Forbrugerombudsmanden har vurderet, at den praksis har været i strid med kontantreglen i betalingsloven, der bestemmer, at man ikke må forskelsbehandle folk, der betaler med kontanter.

Trafikselskaberne i Danmark har efter Forbrugerombudsmandens afgørelse meddelt, at de ændrer praksis, så man nu eksempelvis kan betale med en 200-kroneseddel i bussen og få byttepenge.

»Kontantreglen gælder også i busserne. Der er passagerer, som enten ønsker eller har brug for at kunne betale med kontanter, og de må ikke være forhindret i at kunne tage bussen af den grund. Kontantreglen er til for at beskytte dem,« siger Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen i en pressemeddelelse.

Buspassagerer skal dog være opmærksomme på, at buschauffører ikke kan have ubegrænsede byttepenge i bussen, lyder det fra Forbrugerombudsmanden.