En rummelig og kreativ by, lyder det enstemmigt fra de tre kvinder, der inviterede folk fra byen indenfor i deres showroom, bagerbod og værksted i Mellerup.

AF ANETTE BONDE

Er der en særlig stemning i Mellerup, der gør byen ekstra rummelig? Det mener Kirsten Marten, Echo Li Madsen og Helene Munk, der alle tre er tilflyttere. De fremhæver landsbyen for dens åbenhed, der gør det nemt at falde til, og peger på, at Musikefterskolen er med til at brede en særlig stemning indenfor byskiltet.

27 foreninger

Kirsten Marten, billedkunstner, har boet i Mellerup i lidt over et år. Hun er fuld af positiv forundring over byen.

»Der er kun 525 indbyggere i Mellerup, og så er der hele 27 foreninger. Og folk bakker op, når der sker noget,« smiler hun og henviser til årets sommerfest, der varede i fire dage, og til den åbent hus-dag, hun som billedkunstner var en del af lørdag 1. oktober sammen med designvirksomheden byLi og Bagerboden.

Hun henviser til et møde med en ung pige fra musikefterskolen, der egentlig illustrerer det ganske godt. De var kommet i snak, og pigen fortalte, at hun ikke selv spiller på et instrument. På Kirstens spørgsmål om, hvorfor hun så havde valgt en musikefterskole, lød forklaringen, at det er et mere flippet sted, og her var der rum til at være den, man er.

»Det er en mentalitet, der breder sig til hele byen. Her er plads til at være kreativ, og Mellerup rummer da også mange kreative mennesker,« konkluderer Kirsten Marten.

Et godt fællesskab

Helene Munk, der har boet i Mellerup i tre år, giver hende ret. Hun fortæller, at der i byen både er en pilefletteklub, en blomsterbinderklub, en strikkeklub, vinterbadere, arrangementer på Færgecaféen om sommeren, et årligt loppemarked, hvor der et år var hele 32 stadeholdere, med mere.

»Her er et helt enestående fællesskab,« siger hun og nævner den aften her i sommer, hvor der spontant opstod fællesspisning på fælleden. Eleverne fra efterskolen kom med deres instrumenter og spillede musik, og det blev en fantastisk hyggelig aften.

»Vi ville have været hjemme langt tidligere, men børnene kom altså sent i seng,« smiler hun.

Echo Li Madsen har boet i byen i 12 år. Hun fremhæver desuden naturen omkring byen med fjord og skov.

»Både byen og naturen omkring er attraktiv. Vi har fået et nyt børnehus, hvor børn kommer langvejs fra, vi har en fantastisk friskole og en god efterskole. Jeg er meget stolt over at bo i Mellerup.«

Ildsjæle og originaler

Hendes mand Andreas Li Madsen fortæller, at byen har virkelig mange ildsjæle og originaler.

»Originaler i ordets fineste betydning. Folk, der gør tingene lidt anderledes og er helt specielle. Og der er plads til dem.«

Han nævner ligeledes, at der er flyttet mange børnefamilier til byen de seneste år, så der er rigtigt mange børn. Men byen er på ingen måde opdelt i de indfødte og tilflytterne, nærmest tværtimod, understreger han.

»De, som har boet i byen i mange år, tager imod tilflyttere med åbne arme og et åbent sind, og det smitter af på tilflytternes engagement i byen.«