Efter projektet havde været i udbud, viste det sig, at byggeriet ikke kunne lade sige gøre for det afsatte beløb.

AF CECILIE BISGAARD

Byggeriet af den nye daginstitution i Munkdrup bliver for dyrt. Sådan ser det i hvert fald ud lige nu, og det vil forvaltningen i Randers Kommune gerne ændre på.

Der er sat 36 millioner kroner af til det projektet, og vinderen af licitationen – Høgh & Sønberg A/S – har givet et tilbud på 26,25 millioner kroner. Det beløb ligger ganske vist inden for rammen, men derudover kommer der udgifter til bygherrerådgivning, IT, legeplads og inventar med videre oveni.

Det betyder, at man nu regner med, at det samlede byggeri kommer til at koste 38,46 millioner kroner eksklusiv moms. Hvis man skal kunne holde byggeriet inden for budgetrammen, er man derfor nødt til at finde besparelser for 2,46 millioner kroner i projektet.

Ikke helt i mål

Der er allerede lykkedes at finde en del besparelser. Politikerne godkendte på seneste byrådsmøde i oktober fire tiltag, der tilsammen gav en besparelse på 1.885.000 kroner. Det drejer sig om, at man har droppet bygningsintegreret kunst, udestuerne udgik af projektet, og man reducerede midlerne, der var afsat til legeplads og inventar.

På Børne- og Familieudvalgets seneste møde i slutningen af november vedtog politikerne så to nye tiltag, der til sammen skal give en besparelse på 249.000 kroner. Man har besluttet at fjerne tungmetaludskiller i tagbrønde samt at fjerne glatrør-radiator under garderoberne.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Fakta: Sådan vil man spare på byggeriet

Udestuerne udgår af projektet: 1,2 millioner kroner
Bygningsintegreret kunst droppes: 285.000 kroner
Reduktion af midler til legeplads: 200.000 kroner
Reduktion af midler til inventar: 200.000 kroner
Fjernelse af tungmetaludskiller i tagbrønde: 137.000 kroner
Fjernelse af glatrør-radiator under garderoberne: 112.000 kroner

Derudover er forvaltningen i forhandlinger med licitationsvinderen om yderligere besparelser i projektet på 326.000 kroner, så de samlede udgifter ikke løber op i mere end 36 millioner kroner, som der afsat til projektet.

De seks nævnte tiltag giver en samlet besparelse på 2.134.000 kroner, og derfor er man altså endnu ikke helt i mål med besparelser. For at byggeriet ikke løber op i mere end 36 millioner kroner, skal man finde besparelser for yderligere 326.000 kroner.

Derfor gav udvalget kommunens forvaltning lov til at tilpasse projektet yderligere, så de kan finde de sidste besparelser under forudsætning af, at midler til legeplads og inventar prioriteres. Forvaltningen er allerede i forhandling med Høgh & Sønberg A/S om reduktioner i projektet.

Den manglende finansiering (ved budgetforhandlingerne her i efteråret satte politikerne udover de oprindelige 27 millioner kroner yderligere ni millioner kroner af til projektet – det bragte det samlede beløb op på 36 millioner kroner) har rykket ved tidsplanen for byggeriet. Man forventer nu, at den nye daginstitution kan åbne til december 2023 eller januar 2024.

Her kommer daginstitutionen til at ligge. Kort: Datawrapper