Især motionsformer i det fri tiltrækker flere motionister, lyder det fra Jesper Jakobsen, der er projektleder for ‘Bevæg dig for livet Randers’

KIAN JOHANSEN

Der er gode nyheder for folkesundheden i Randers Kommune.

Ifølge en netop afsluttet motionsvaneundersøgelse foretaget i Randers Kommune, så er andelen af personer, der dyrker motion, steget fra 58 procent til 69 procent på et år.

Tilfredsheden er stor fra Jesper Jakobsen, der er projektleder for ’Bevæg dig for livet Randers’, selvom der selvfølgelig er plads til endnu større forbedringer.

Han gætter på, at endnu flere har bevæget sig op af sofaen efter coronakrisen. Og at det især skyldes, at folk er blevet opmærksomme på de mere selvstændige motionsformer, som du kan dyrke ude i den frie natur.

Foreninger er presset

Til gengæld er der registreret et mindre fald hos de mere traditionelle idrætsforeninger.

»Foreningslivet er presset. Generelt er det Tordenskjolds soldater, der er frivillige, der arbejder efter bedste evne. Og så er der stigende kontingentpriser. Vi kan se, at den selvorganiserede idræt vinder frem, og jeg kan frygte, at især de små foreninger bliver pressede,« siger projektlederen, der kan se positive takter i Randers Kommunes arbejde med bedre skiltning og at gøre opmærksom på de allerede eksisterende løberuter rundt om i kommunen.

En del af løsningen for de etablerede foreninger kunne være at slå sig sammen, at arbejde med en professionel lønnet ledelse, og så kunne kommunen med held ændre på den måde, man støtter foreningerne på. Den er primært bundet op på kontingentstøtte til medlemmer op til 18 år. Men det er især i de voksne aldersgrupper, hvor lysten til motion er mindst. Derfor burde man også støtte de ældre medlemmer for at få flere motionister, lyder logikken.

»Og så bør man kigge på kvaliteten af de frivillige i foreningerne og foreningens værdigrundlag. Et eksempel er, hvordan en instruktør møder nye medlemmer. Føler man sig velkommen, er instruktøren og foreningen rummelig og inkluderende.«

Der er god mening i at støtte især seniormotion. Både ved at indføre mere motion på plejehjemmene og ved at understøtte senioridrætten for 60+.

»Vi er nødt til at finde andre fællesskaber, hvor pulsen kommer op, du bruger nogle muskler, og hvor det handler om fysisk sundhed, og her har især motionsformer til de ældre stor vigtighed,« siger Jesper Jakobsen og nævner senioridrætten i hallerne som et eksempel, hvor der både dyrkes gulvhockey, herrebold og mange andre motionsformer.

»Det vigtigste er her, at der ikke findes spejle på væggene i den slags motionsformer. Det handler ikke om selvdyrkelse men om dig selv og fællesskabet.«

Flere kan dyrke motion

Andelen af folk, der dyrker motion i Randers, kan blive endnu bedre.

»Vi kan se, at der skal være nogle støttepunkter til at være mere aktiv i Randers, og det er for det første bedre skiltning og kendskab til de gå-og vandreruter og stier i de skove og naturområder, som vi allerede har. Og så kunne en endnu bedre og nem adgang til Gudenåen og fjorden gøre en forskel,« peger Jesper Jakobsen på.

Her er planerne om en trampesti langs Randers Fjord et tiltag, der netop hjælper på det.

De mere selvorganiserede idrætsformer kunne være paddeltennis eller i en løbeklub, hvor man mødes uformelt og helt uforpligtende. Og de fællesskaber vokser i antal, mener Jesper Jakobsen at kunne se tendenser til i Randers.

»Her spiller det også ind, om du er omklædt fra begyndelsen, eller du skal ind i et omklædningsrum. Det skal være nemt og hurtigt. Og du kan tage direkte hjem bagefter, og du behøver ikke klæde om sammen med andre.«