Nemmere for landsbyer at deltage i konkurrencen om regionens landsbypris. Derudover indstiftes ny pris, Initiativprisen.

ANETTE BONDE

Siden 2009 har Region Midtjylland uddelt Landsbyprisen til et landsbysamfund, som har skabt nye veje til udvikling. Den tradition fortsætter, men ved at gøre det lettere at indstille landsbyer håber man få et bredere felt af kandidater. Baggrunden for ændringerne er en evaluering, hvor vinderne fra de seneste 13 år har bidraget.

»Der sker heldigvis rigtig meget i de midtjyske landdistrikter, hvor ildsjæle, borgerforeninger og mange andre arbejder på alle mulige måder med at skabe bæredygtig udvikling. Landsbyprisen er skabt for at hylde dem. Men den skal også være med til at sætte fart på udviklingen. Derfor skal prisen selvfølgelig også udvikle sig,« siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Fremsyn og ny pris

Tidligere har Landsbyprisen primært været baseret på opnåede resultater i de enkelte lokalområder. Den nye proces skal blandt andet sikre, at der kommer mere fokus på tilgangen til udvikling. Det er et perspektiv, flere har efterlyst i evalueringen. Derudover indstiftes en helt ny pris, Initiativprisen på 25.000 kroner, som gives til en ansøger, der har gjort en særlig bemærkelsesværdig indsats.

»Landsbyprisen har været en succes alle årene. Det viser evalueringen også. Men succes i en landsby kan være mange ting, og med de mere tilgængelig kriterier og den nye initiativpris forsøger vi at favne bredere samtidig med, at vi kigger mere frem, så Landsbyprisen i højere grad kan hjælpe landsbyerne med at bygge videre på deres successer,« siger regionsrådsformanden.

Der åbnes for indstillinger i starten af november med ansøgningsfrist 1. februar. Vinderen af Landsbyprisen 2023 og den nye initiativpris findes i løbet af foråret 2023.