Julen står snart for døren – også på Gammel Estrup, hvor man kan være med, når både herskab og tjenestefolk forbereder sig til jul på herregården som for hundrede år siden.

Fra 26. november og frem til jul er der ægte julehygge for hele familien, når Gammel Estrup er pyntet smukt op til højtiden. I Spisestuen er der dækket op til herskabets julemiddag, og i Riddersalen stråler juletræet.

I stuerne kan man se, hvor grevefamilien drak kaffe efter middagen, før juletræet blev tændt, og hvor børnene efter juletræsdansen nød deres gaver, og familien samledes om flygelet og sang julesange.

I Folkestuen og Herregårdskøkkenet kan man møde husjomfruen, og følge hendes arbejde med at bage kager efter Gammel Estrups hundrede år gamle opskrifter, og man kan naturligvis smage på lækkerierne samt kaffe fra Madam Blå.

Udgangspunktet for Jul på Gammel Estrup er historien om den vigtige og travle tid, som julen var på herregården for godt 100 år siden.

Adventsweeekender

I alle adventsweekender er der særligt gang i juleforberedelserne i det store hus, og der er skruet op for aktiviteterne for både store og små. I den første adventsweekend byder Herregårdskøkkenet på julebag, og man kan besøge det traditionsrige klejnekogeri.

I de sidste tre adventsweekender kan man besøge Herregårdskøkkenet og følge det store arbejde med at lave gammeldags julesul som medister, leverpostej, flæskesteg og blodpølse på det store brændekomfur, og i julebageværkstedet kan børn kreere deres egne peberkagefigurer efter Gammel Estrups helt egen opskrift.

I alle fire adventsweekender kan man klippe historisk julepynt i herregårdenes stuer og få sig en dans om det store juletræ i Riddersalen og synge julen ind med forskellige lokale kor. I alle weekenderne er der også mulighed for at købe gaver i museets butik, juletræer og julepynt af de lokale Lions Club Svaner samt hjemmelavede æbleskiver, der bliver bagt på stedet af Auning Spejderne.

gs