Udviklingshæmmede elever fra Gaia gav 8. B fra Randers Realskole noget at tænke over, da de samarbejdede i projektet ’Let rumpen – Gør en forskel’.  Det synlige resultat blev et fælles Luciaoptog og et doneret kunstværk.

KIAN JOHANSEN

»Eleverne fra Gaia har lært os så meget. Det handler om ikke at dømme andre på forhånd,« siger Maria Gyldenløve Lindahl fra 8.B på Randers Realskole.

Veninden Caroline Fahlberg indskyder:

»Vi gik måske og troede, at det var os, der skulle lære eleverne fra Gaia noget. Men det har været helt omvendt. Hvad vi har lært? Puhh, det bliver en lang liste, vi har lært så meget om kunst og at arbejde sammen og at der er noget, man kan være vildt god til. Eleverne på Gaia kan bare noget med kunsten.«

Ved siden af, men lidt tilbagetrukket, står Maria Sloth Sejersen fra Gaia Akademiet lidt genert og kigger på, mens vi taler. Uvilkårligt tager Maria Gyldenløve Lindahl nænsomt fat om skuldrene på hende og trækker hende med ind i samtalen. De har kun kendt hinanden en uge, men det er tydeligt, at de kan lide hinanden.

En udviklingshæmmet og en elev fra en privatskole har noget tilfælles. Og om lidt kan du læse, hvad de garvede Gaia-kunstnere Maria Sloth Sejersen og Claus Thomsen fra Gaia fik ud af det.

Læs videre efter alle billederne.

Lucia og let rumpen

Ni elever fra 8. B fra Randers Realskole har arbejdet sammen med fem kunstnere fra Gaia Akademiet om at kreere et fælles kunstværk, der fredag blev overrakt til en bruger på Psykiatrisk afdeling på Regionshospitalet. Det blev markeret på Gaia på Lene Bredahls Gade, ved en reception med småkager og saftevand og naturligvis et par taler.

Den første af Hugo Madsen og Jeppe Qvortrup, der som presseansvarlige fra 8. B har dokumenteret ugens forløb gennem video og billeder.

De andre elever har løst andre inkluderende opgaver undervejs, såsom at sy kjoler til Luciaoptoget og at lave kunstværket. Det er i et forløb, som Randers Realskole hvert år kaster 8. klasserne ud i. De kalder det: ’Let rumpen – Gør en forskel’.

»Det er tredje gang, at vi samarbejder med 8. klasser fra Randers Realskole og i år har vi virkelig fået rykket på, at det er eleverne fra Gaia der i den grad lærer fra sig til 8.B,« sagde pædagogisk koordinator fra Gaia, Mette Nyboe Grønkjær i sin tale til de fremmødte.

Forinden markerede et Luciaoptog samarbejdet mellem Realskolens elever og elever fra Gaia, der side om side sang Lucia og gik optog på flere etager af bygningen på Lene Bredahls Gade, hvor Gaia holder til. Det blev også til et smut forbi det nærliggende bo- og aktivitetstilbud for voksne med erhvervet hjerneskade.

Dygtige på deres måde

Maria, som den anden Maria fik trukket ind i samtalen, tager mod til sig, suger luft ind gennem maven og ranker sig. Så falder ordene. Punktvis og lidt tøvende i begyndelsen. Derefter med større og større vægt.

»Jeg har lært at arbejde sammen med andre end dem jeg arbejder med normalt,« lyder det.

Inden da har Pia Græsbøll Ottensen, der er kunstmentor på Gaia, nået at fortælle, at det helt store og grænseoverskridende for Gaias elever var, at skulle lave kunstværket oppe i lokalerne hos Randers Realskole, langt fra de vante rammer.

»Joh. Det var lidt svært at skulle være et andet sted, men det gik godt,« får Maria fortalt.

Næsten lige så uimponeret lyder Claus Thomsen, selvom man bag ordene godt kan ane, at forløbet har givet noget selvtillid til den mangeårige elev og kunstner på Gaia. I mere end 10 år, når +vi frem til.

»Eleverne fra Randers Realskole var dygtige på deres måde, det var en god træning for mig,« lyder det ligefremt og meget venligt fra Claus Thomsen, mens han betragter journalisten gennem sine brilleglas, på skrå og med hovedet let foroverbøjet.

»Vi hoppede bare ind i det og sammen fik vi nogle rigtig gode input til kunstværket, vi prøvede nogle ting sammen, det kunne jeg godt lide at være med til,« lyder det fra Claus Thomsen, der indrømmer, at han godt kunne mærke, at elevernes respekt for ham steg dag for dag, efterhånden som det gik op for dem, hvor dygtig en kunstner han var.

Han viser et af sine kunstværker frem.

En hestevogn med hest i halv menneskehøjde, skabt af mindre flade træstykker, der bid for bid på fantastisk vis er sammensat af overskudsmaterialer fra Remida.