Boyana Bjørn er en af de mange afholdte undervisere ved Randers Musikskole.

AF ANETTE BONDE OG CECILIE BISGAARD

Randers Musikskole kunne sidste år fejre 50-års-jubilæum. Mange glade amatører har igennem årene fået pudset deres færdigheder af, og nogle af dem, der siden blev professionelle, har sikkert også været omkring musikskolen som børn.

Din Avis fik forleden et tip om, at skolen er en historie værd, både på grund af dens rolle for det randrusianske musikliv og på grund af dens dygtige musiklærere. Avisen har snakket med en af de lærere, der blev fremhævet, nemlig Boyana Bjørn, der underviser både børn og voksne i sang og klaver.

Tager elevernes musik til sig

Boyana Bjørn er opvokset i Bulgarien. Hun er uddannet på et musikgymnasium i klassisk klaver. Senere kom hun på konservatoriet med klassisk sang som hovedfag samt klassisk klaver. Derefter videre til Wien i Østrig, hvor hun videreuddannede sig og også begyndte at give privatundervisning.

I 2000 giftede hun sig med en dansker og flyttede til Danmark. I forbindelse med sit forløb på sprogskolen startede hun i 2001 i praktik på Randers Musikskole, og et par år senere blev hun ansat. I dag arbejder hun desuden som organist ved kirken i Hinnerup.

I starten underviste hun i klassisk, men hun tog hurtigt elevernes musik til sig, og snart spillede og sang hun både pop og musical, lige fra ABBA og Michael Jackson til Disney-sange og de klassiske mestre . Det gælder både klaver- og sangundervisningen, hvor Boyana akkompagnerer eleverne.

»Uanset om man synger klassisk eller rytmisk, er basis-teknikken den samme. Vejrtrækning og kropsholdning skal fungere,« siger hun.

Passion og hårdt arbejde

Boyana Bjørn har altid sunget, og som 10-årig begyndte hun at spille klaver.

»Jeg kan ikke forestille mig et liv uden musik.«

Musikken er både en passion for hende, samtidig med at det er hårdt arbejde. Som organist øver hun sig hver dag, og som musikskolelærer forbereder hun sig til hver enkelt elev med at tune ind på, hvad vedkommende har brug for, og derefter finde undervisningsmateriale.

»Med tiden er jeg blevet rigtig god til at høre, hvad eleven skal arbejde med. Altså stille en slags diagnose.«

Fejrer sejre og gennembrud

Når eleverne får et gennembrud, bliver de meget glade, og det samme gør Boyana Bjørn over at have hjulpet dem.

»Musik er ikke bare teknik, sjælen skal være med. En sang har et budskab, og fortolkningen skal gennem hjertet. Når vi snakker med eleverne om teksten, og hvorfor vi synger sangen, hjælper det både på teknikken og på vedkommendes performance.«

Boyana Bjørn engagerer sig i alle elever og fejrer deres succeser, sejre og gennembrud.

»Vi joker og griner meget uanset alder. Den første forudsætning for læring er, at de føler sig trygge.«

Hun er i det hele taget glad for at arbejde på Randers Musikskole. Sine kollegaer ser hun blandt andet ved lærermøder og ved den årlige Ramus i marts, der er en gratis workshop for alle musikskolens elever.

Tør synge for andre

Nanna på 10 år startede efter sommerferien på sin anden sæson med sang hos Boyana Bjørn. Hendes mor Stine fortæller, at Nanna altid har været glad for at synge, og hun og hendes veninder finder selv på både sange og danse.

»Jeg bliver altid så glad, når jeg har været til sang,« siger Nanna nogle gange efter sine sangtimer.

Nanna og Boyana Bjørn er for det meste fælles om at vælge Nannas sange. Nogle gange kommer Nanna også glad hjem og fortæller, at Boyana har fundet en sang, der lige passer til hende.

Sangundervisningen har betydet, at Nanna tør stille sig op og synge for fremmede. Hun har for eksempel ved større familiefester, og uden at forældrene vidste det, aftalt med guitaristen, at hun skulle op og synge en sang. Nanna og veninderne har også sendt sange ind til MGP, som de selv har skrevet. Ligeledes uden forældrenes medvirken.

Ved musikskolens workshop på Randers Bibliotek i efterårsferien, deltog Nanna selvfølgelig også, og ved den efterfølgende minikoncert sang hun »Midt om natten« med fuld power.

Forklarer med metaforer

Britta Fisker, der er en af Boyana Bjørns voksne elever, har sunget i kor i mange år. I foråret 2021 startede hun i Randers Musikskoles gospelkor ’Growing Gospel’, og i denne sæson er hun begyndt til stemmetræning hos Boyana Bjørn. I starten syntes hun, at det var lidt grænseoverskridende at prøve teknikkerne af og høre sig selv synge på en anden måde.

»Men jeg kan mærke, at jeg får mere og mere fat i teknikken. Boyana Bjørn er god til at fortælle i metaforer og demonstrere, hvad der virker, så man ikke bliver låst af teknik-snak. Samtidig er hun god til via enkle virkemidler at gøre, så man får kroppen med.«

En vellidt kollega

Benedikte Havgaard Ede, der er leder af Randers Musikskole, roser også Boyana Bjørn og hendes evner som musiklærer.

»Boyana er et dejligt mennesker og en meget vellidt kollega. Hun favner bredt – især inden for musikken. Hun har ikke bare én musikstil. Hun er meget alsidig,« siger musikskolelederen.

Hun fortæller, at en af de ting, der gør Boyana Bjørn til en dygtig underviser, er, at hun både er uddannet inden for sang og klaver.

»Hun er fagligt velfunderet på begge områder. Vi kan mærke, at hun holder af at undervise, og eleverne har tillid til hende. Ikke mindst omkring sang. Det kan være personligt meget følsomt, og det kan være meget udfordrende at åbne munden og synge. Man skal være tryg, og Boyana er god til at møde eleverne og få dem til at føle sig trygge. Sådan noget er med til at gøre hende til en god underviser,« siger Benedikte Havgaard Ede og fortsætter:

»Det er alfa og omega for os som musikskole at have dygtige undervisere. Vi har mange elever i forskellige aldre, der har forskellige faglige niveauer og forskellige livssituationer. Derfor er det rigtig vigtigt, at underviserne møder eleverne lige præcis der, hvor de er. At de kan aflæse, hvad en elev har af udfordringer og ønsker, så de kan hjælpe dem bedst muligt på vej.«